Lifestyle

izbjegavanje lektina

Prehrana po krvnim grupama: Krvna grupa određuje sposobnost apsorpcije nutrijenata

Prehrana po krvnim grupama: Krvna grupa određuje sposobnost apsorpcije nutrijenata

Dr. Peter D’Adamo začetnik je ideje po kojoj bi ljudi trebali planirati prehranu ovisno o svojoj krvnoj grupi. Njegova ideja o vezi između prehrane i zdravlja bazira se na premisi da krvna grupa – 0, A, B, ili, AB – određuje sposobnost organizma da apsorbira nutrijente, bori se protiv bolesti, nosi sa stresom.

Između 50 i 25 tisućite godine prije Krista svi ljudi su imali istu krvnu grupu – grupu 0. Tada su se bavili lovom, a svoju prehranu su bazirali uglavnom na namirnicama animalnog podrijetla.

Krvna grupa A pojavila se između 25 i 15 tisuća godina prije Krista, kao posljedica prilagodbe i prelaska na ratarski stil života.

Klimatske promjene u planinama zapadne Himalaje dovele su do nastanka krvne grupe B, a križanjem krvnih grupa A i B u modernoj civilizaciji, razvila se kao posljednja i krvna grupa AB.

S obzirom da je formiranje novih krvnih grupa omogućilo preživljavanje naših predaka, Dr. D’Adamo vjeruje da su krvne grupe, prehrana i zdravlje usko povezani.

Prehrana po krvnim grupama bazira se na teoriji da, proteinu slična komponenta – lektin – u osoba sa različitim krvim grupama polučuje različito, na zdravlje štetno djelovanje. Kako bi pomogao osobama da lakše izbjegnu konzumiranje lektina koji nisu kompatibilni njihovim krvnim grupama, Dr. D'Adamo je kreirao listu namirnica koje su preporučaju, i listu onih koje je potrebno izbjegavati, ovisno o krvnoj grupi.

Iako se većina lektina uništi tijekom procese pripreme hrane, ili procesom probave, Dr. D'Adamo smatra da se 5% lektina koje unosimo u organizam ipak apsorbira u krvotok te štetno djeluje na zdravlje. Prema njemu, ukoliko se žele spriječiti zdravstveni problemi, važno je jesti namirnice koje su kompatibilne krvnim grupama.

U prehrani po krvnim grupama, namirnice su podijeljene u šesnaest različitih kategorija: meso i perad, plodovi mora, mlijeko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemnke, grah i mahunarke, žitarice, kruh i pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i miješani napici. Za svaku krvnu grupu, namirnice se svrstavaju kao «preporučljive», «neutralne» ili «one koje treba izbjegavati».

S tim u vezi, formiraju se i liste namirnica koje pomažu u skidanju suvišnih kilograma ili u tretiranju različitih bolesti.

Namirnice na koje bi trebalo obratiti pažnju

Krvna grupa 0 je krvna grupa naših najstarijih predaka koji su preživaljavali hraneći se ulovom i biljkama koje su uspijevale u nekultiviranim šumama.

Iz toga razloga, prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se sastojati od namirnica animalnog podrijetla i povrća. Namirnice na koje treba obratiti pažnju uključuju govedinu, janjetinu, puretinu, piletinu - krto meso - i ribu. Također, dozvoljene su sve vrste voća, mahunarki i kupusnjače.

Osobe sa krvnom grupom A trebale bi konzumirati veće količine namirnica biljnog podrijetla: povrća, leće, soje, graha, cjelovitih žitarica. Bobičasto voće i šljive također su preporučljive, a dozvoljena je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Osobama sa krvnom grupom B dozvoljena je najveća prehrambena raznolikost. Slobodni su konzumirati ribu, perad, janjetinu, govedinu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća.

Osobe sa krvnom grupom AB mogu jesti janjetinu, puretinu, mliječne proizvode, jaja, rižu, tofu, šljive, trešnje.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati

Osobe sa krvnom grupom 0 moraju strogo izbjegavati mlijeko i mliječne proizode, kruh i tjesteninu od pšenice, kupus, prokulice i kukuruz.

Osobe koje imaju krvnu grupu A trebali bi iz prehrane eliminirati sve mesne proizvode, punomasne mliječne proizvode, paprike, rajčice, tropsko voće i citruse.

Osobe se krvnom grupom B u potpunosti bi trebali izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu. Trebali bi ograničiti unos govedine, pšenice, raži, rajčica i kukuruza.

Osobe sa krvnom grupom AB trebaju izbjegavati dimljeno meso i ograničiti unos govedine, pšenice, kukuruza, tropskog voća, naranči i banana.

Općenito gledano, hrana koja se definira kao preporučljiva za sve četiri krvne grupe, svježa je i neprerađena hrana, a prehrana je poprilično raznolika.

Međutim, moglo bi se reći, da su u planu prehrane najviše zakinute osobe sa krvnom grupom 0. Naime, njihov plan prehrane pretpostavlja unos velikih količina mesa što može rezultirati unosom kolesterola i zasićenih masnih kiselina u količinama znatno većim od preporučenih. Posljedica povećanog unosa kolesterola i zasićenih masnoća je, kako su brojne studije dokazale, povećanje rizika za određene bolesti, u prvom redu kardiovaskularne.

Osobe sa krvnom grupom A bi pak, zbog restrikcije unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa, trebale paziti na adekvatan unos kalcija, željeza i vitamina B12.

Neki liječnici i nutricionisti smatraju da prehrana po krvnim grupama nema dovoljno čvrstu znanstvenu utemeljenost. Prema «kritičarima», Dr. D’Adamovoj teoriji o lektinima nedostaje čvršćih znanstvenih dokaza, posebice jer ispitivanja nisu provođena na ljudima pa stoga i nije u potpunosti jasno kakve zapravo posljedice lektini imaju, i da li ih uopće imaju, na zdravlje čovjeka, pišu Vitamini.hr.

Prehrana koja isključuju čitave kategorije hrane ne može se preporučiti djeci, adolescentima, trudnicama, dojiljama i starijim osobama.


Reci što misliš!