Lifestyle

SODAarhitekti

Fantastičan projekt kuća za odmor u Kalima na otoku Ugljanu

Fantastičan projekt kuća za odmor u Kalima na otoku Ugljanu
SODAarhitekti

Za projekt ovih kuća za odmor u mjestu Kali na otoku Ugljanu zaslužna je ekipa iz studija SODAarhitekti, a da je u pitanju nešto odlično potvrđuje i nedavno osvojena nagrada...

"Na uskoj i strmoj parceli sjevernog nagiba bilo je potrebno izraditi projekt dvije kuće za odmor. Parcela, locirana u prvom redu do mora s pogledom na grad Zadar, izduljena je u smjeru sjever-jug, te je sa sjeverne i južne strane omeđena prometnicama s kojih je riješen pristup za svaku kuću" objašnjavaju projektanti iz studija SODAarhitekti.

Strmi teren, ističu, omogućuje nesmetane vizure i iz kuće u drugom redu. Obuhvat je podijeljen na dva dijela. Definirano je polujavno stubište kojim je omogućena interna povezanost gornje i donje javne prometnice, a prvenstveno kako bi korisnici južne kuće imali brzi pristup do mora, piše Buro247.

S obzirom na potpuno različite uvjete pojedine mikrolokacije i programa, kuće su isto tako - različite, no s istim oblikovnim nazivnikom.

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 1)

Relativno veliki volumeni kuća u odnosu na veličinu čestice usitnjeni su u tri približno jednaka kubusa po kući, a u prostor postavljeni kako bi svojim međuodnosima stvorili raznolike vanjske prostore ugodne za boravak tijekom ljetnih mjeseci.

Dnevni prostori s terasama i pripadajućim sadržajima (vanjska kuhinja s roštiljem, bazen sa sunčalištem, prostor za blagovanje) tvore funkcionalnu cjelinu i predstavljaju glavne zone boravka koje su se pažljivo uklopile u strminu parcele. Po tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama su u obje kuće smještene na prvi kat.

U sjevernoj kući servisni sadržaji smješteni su u podrum (garaža i tehnika), a u južnoj na najvišu (pristupnu) etažu gdje se nalazi i glavna spavaća soba. Da je ovaj projekt kuća u mjestu Kali na Ugljanu stvarno sjajan potvrđuje i nedavno osvojena nagrada Leonardo 2017 Award, točnije 2. nagrada u kategoriji projekata obiteljskih kuća na VII. međunarodnom bijenalu mladih arhitekata u Minsku. 

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 2)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 3)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 4)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 5)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 6)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 7)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 8)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 9)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 10)

Fantastičan projekt kuća za odmor na otoku Ugljanu (фото 11)


Reci što misliš!