Lifestyle

subota, 27. svibnja

Silba Off Season: Radionica "Camera obscura/ Tragovi Sunca"

Silba Off Season: Radionica
Vedran Penga

Ovu subotu, 27. svibnja možete provesti na Silbi i uključiti se na radionicu "Camera obscura" koju vodi Tina Bele

SOS Silba Off Season organizira još jednu radionicu na principu DIY filozofije, a pošto  je sunce sve jače, vrijeme je za akciju - idemo dokumentirati njegove tragove!

Danas kada se susrećemo sa sofisticiranom optikom i kompliciranim foto objektivima, činjenica da nam je za izradu objektiva kod camere obscure dovoljna limenka i šivaća igla, zaista zvuči pomalo nemoguće.

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka.

Ako u limenku postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobiti ćemo fotografiju. 

U sklopu ove radionice mi ćemo izraditi nekoliko jednostavnih camera obscura i postaviti ih na razne lokacije na otoku Silbi, te će one cijelo ljeto dokumentirati sunce, a na kraju ljeta ćemo od nastalih fotografija napraviti izložbu.

Voditeljica radionice je Tina Bele, koja se već dugi niz godina bavi amaterskom fotografijom. 2014. godine pohađala je radionicu Camere Obscure i od tada velikom dijelom zanemaruje digitalnu fotografiju te sama izrađuje svoje "fotoaparate" i sama razvija nastale fotografije.

Za sve informacije i prijave na radionicu obratite se na mail.

SILBA ENVIRONMENT ART je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote.

Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije ljudi, te smo 2010. godine osnovali neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku.

Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture RH.

SILBA ENVIRONMENT ART zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko – ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni, radionice, edukacije, akcije, projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i u njoj i zbog nje stvarati ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama.


Reci što misliš!

 Izdvojeno