Zdravlje
Gljive - uživajte u jesenjem plodovima
Uživajte u jeseni
Svako godišnje doba donosi neku vrstu finih plodova koje sami možemo ubrati ili prikupiti za dobar objed.
No u ovom slučaju obavezno je sa sobom povesti poznavaoca, jer u protivnom može doći do ozbiljnih problema ili čak smrtnih slučaja koji i nisu nažalost tako rijetki.
Postoji određeno vrijeme i određeni uvjeti kada je najbolje ići u gljive, a ovo tlo na kojem smo geografski smješteni bogato je stotinama vrsta gljiva.
Gljive su jedan zaseban svijet. Niti vrše fotosintezu kao biljke, a niti se spolno razmnožavaju i kreću, pa ne spadaju ni među životinje.
Taj neobičan oblik na Zemlji je razvio tri osnovne strategije preživljavanja, a to su:
gljive SIMBIONTI -žive u zajednici sa drugim biljnim vrstama, te si pomažu.
gljive SAPROBIONTI -(razlagači) bez čijeg djelovanja u prirodi ne bi moglo doći do razlaganja organskih materija biljnog porijekla. Kaže se da nema gljiva šume bi se ugušile u vlastitom otpadu.
gljive PARAZITI - koje napadaju žive biljke, životinje, ljude i druge gljive. Kroz mrežu tankih hranidbenih niti, gljive upijaju hranu iz žive ili nežive organske tvari.
No u odnosu na čovjeka najvažnije su dvije vrste gljiva: jestive i ne jestive. U gastronomiji su one jako cijenjene. Imaju specifičan okus te daju posebnu aromu.
Glavni sastojci jestivih gljiva su bjelančevine, vitamini, minerali , a imaju i ljekovita svojstva.
Jedne od najpoznatijih jestivih gljiva koje se mogu naći na našem području su lisičarke, vrganji, šampinjoni, velika puhara, sunčanica itd.
Treba se dobro paziti i onih najotrovnijih u čiju skupinu ulazi zelena pupavka kao jedna od najotrovnijih gljiva koja sadrži i do 10 različitih otrova.
Također, gljive se mogu pripremati na različite načine, stoga uživajte u jesenjim plodovima i dobar tek!
Vezane vijesti
-
Kesteni sadrže 4 g vlakna po dozi i jako malo masnoće za razliku od ostalih orašastih plodova. Imaju visoku dozu škroba zbog čega se od kestena možete i najesti
-
Jesen je u punom jeku i, kao što se naš izbor garderobe mijenja s godišnjim dobima, tako bi se trebala mijenjati i naša prehrana. Kako temperature padaju, tijelo trebamo hraniti i zagrijavati iznutra.
-
Stručnjaci Medicinskog fakulteta Penn State analizirali su podatke o prehrani i mentalnom zdravlju više od 24.000 odraslih osoba u istraživanju koje je trajalo 10 godina. Pokazalo se da su volonteri koji su izbjegavali konzumaciju gljiva bili skloniji razvoju depresije.
-
Kruške su pomalo podcijenjene kad je u pitanju jesenska hrana, posebno ako uočite koliko se pažnje pridaje bundevama, tikvicama i jabukama. Ali mnogi ljudi ne znaju da kruške imaju tonu zdravstvenih prednosti.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!