Zdravlje
Zdrava i dugovječna prehrana-makrobiotika
Što je to makrobiotika?
Ritam života postaje sve brži. Prepuni obaveza, zaboravljamo na osnovne stvari. Ono najbitnije što čovjeku treba i puni ga snagom je pravilna prehrana. No tko danas stigne kuhati ručak četiri sata?
Hranimo se "tek toliko" kako ne bi "umrli" od gladi, pritom ne razmišljajući na posljedice. Današnja konvencionalna proizvodnja hrane se pokazala vrlo neučinkovitom. Sve češće mladi ljudi obolijevaju od kroničnih bolesti. Jedna od najvećih "ubojica"današnjice je karcinom. I nažalost, mnogi tek onda počnu razmišljati o svojoj prehrani.
Mnogi časopisi, portali i ostali mediji upućuju nas što i kako jesti. No ono što seže još od Hipokrita, pokazalo se veoma zdravo i učinkovito. Riječ je vrlo jednostavna. Sastavljena od dvije grčke riječi; "macro"-što znači najduži i riječi "bios", što znači život. Jednom riječju: makrobiotika.
Tijekom povijesti, filozofi i liječnici iz svih krajeva svijeta, koristili su ovaj pojam kao oznaku za dugovječnost i život u skladu sa prirodom.
Smatrali su je pojmom jednostavne izbalansirane prehrane. No moderna makrobiotika, smatra se, potječe iz Japana. Početkom dvadesetog stoljeća popularizirali su ju dr. Sagen Ishitsuka i Yukikazu Sakurazawa.
Izlječivši se od teških bolesti slijedeći jednostavnu prehranu koja se sastojala od smeđe riže, miso-juhe i povrća, radili su na integriranju istočnjačke i zapadnjačke filozofije i medicine kako bi stvorili jedinstveni princip prehrane i životnog stila, danas poznatog kao makrobiotika.
Ali koja je to uopće hrana? Makrobiotika ima široku lepezu namirnica. Ona uključuje cjelovite žitarice, smeđu rižu, ječam, zob, kukuruz, raž, pšenicu. Svježe povrće; brokulu, blitvu, karfiol, kelj, luk, bundevu, grašak, grah, celer i još mnogo drugo. Zatim povrće iz mora; wakame, hiziki, kombu i nori. Makrobiotičari preporučuju uzimanje tekućine određeno osjećajem žeđi. Ono što je prihvatljivo su čajevi od žitarica i prokuhana voda.
Također su napisane mnoge knjige recepata koje mogu biti jako korisne ukoliko se odlučite hraniti isključivo makrobiotikom.
Ako niste skloni potpunom odricanju prženog
mesa i
"junk food-a", preporučuje se konzumirati barem jednom dnevno neke od namirnica i pokloniti sebi dugovječnost i zdravlje.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Gotovo 2,5 milijarde ljudi širom svijeta, ili svaka četvrta osoba, patit će od problema sa sluhom 2050. godine, podaci su izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenog u utorak u kojemu se ističe globalna "potreba za što bržim intenziviranjem prevencije i liječenja gubitka sluha".
-
Pokazalo se i da ljubičasto voće štiti od nastanka Parkinsonove bolesti te multiple skleroze
-
U isto vrijeme, raditi nešto samo za sebe znači uzeti kratki odmor
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!