Lifestyle

Zdravlje

Zdrava i dugovječna prehrana-makrobiotika

Zdrava i dugovječna prehrana-makrobiotika

Što je to makrobiotika?

Ritam života postaje sve brži. Prepuni obaveza, zaboravljamo na osnovne stvari. Ono najbitnije što čovjeku treba i puni ga snagom je pravilna prehrana. No tko danas stigne kuhati ručak četiri sata?

Hranimo se "tek toliko" kako ne bi "umrli" od gladi, pritom ne razmišljajući na posljedice. Današnja konvencionalna proizvodnja hrane se pokazala vrlo neučinkovitom. Sve češće mladi ljudi obolijevaju od kroničnih bolesti. Jedna od najvećih "ubojica"današnjice je karcinom. I nažalost, mnogi tek onda počnu razmišljati o svojoj prehrani.

Mnogi časopisi, portali i ostali mediji upućuju nas što i kako jesti. No ono što seže još od Hipokrita, pokazalo se veoma zdravo i učinkovito. Riječ je vrlo jednostavna. Sastavljena od dvije grčke riječi; "macro"-što znači najduži i riječi "bios", što znači život. Jednom riječju: makrobiotika.

Tijekom povijesti, filozofi i liječnici iz svih krajeva svijeta, koristili su ovaj pojam kao oznaku za dugovječnost i život u skladu sa prirodom.

Smatrali su je pojmom jednostavne izbalansirane prehrane. No moderna makrobiotika, smatra se, potječe iz Japana. Početkom dvadesetog stoljeća popularizirali su ju dr. Sagen Ishitsuka i Yukikazu Sakurazawa.

Izlječivši se od teških bolesti slijedeći jednostavnu prehranu koja se sastojala od smeđe riže, miso-juhe i povrća, radili su na integriranju istočnjačke i zapadnjačke filozofije i medicine kako bi stvorili jedinstveni princip prehrane i životnog stila, danas poznatog kao makrobiotika.

Ali koja je to uopće hrana? Makrobiotika ima široku lepezu namirnica. Ona uključuje cjelovite žitarice, smeđu rižu, ječam, zob, kukuruz, raž, pšenicu. Svježe povrće; brokulu, blitvu, karfiol, kelj, luk, bundevu, grašak, grah, celer i još mnogo drugo. Zatim povrće iz mora; wakame, hiziki, kombu i nori. Makrobiotičari preporučuju uzimanje tekućine određeno osjećajem žeđi. Ono što je prihvatljivo su čajevi od žitarica i prokuhana voda.

Također su napisane mnoge knjige recepata koje mogu biti jako korisne ukoliko se odlučite hraniti isključivo makrobiotikom.

Ako niste skloni potpunom odricanju prženog mesa i
"junk food-a", preporučuje se konzumirati barem jednom dnevno neke od namirnica i pokloniti sebi dugovječnost i zdravlje.


Reci što misliš!