Kreativno i ukusno
Ukusna jela kuhana u lišću
Prije upotrebe listovi se prokuhaju u slanoj vodi kako bi omekšali, zatim se izravnaju i osuše čistom salvetom.
Kuhanje u listovima povrća ima nekoliko prednosti: nadjev ostaje sočan, a na taj se način mogu pripremati jela s malo ili gotovo bez masnoće, piše portal Žena.hr .
Najbolji su listovi blitve, zbog svog neutralnog okusa, za razliku od listova kelja ili špinata, jer će okus nadjeva ostati neizmijenjen.
Izaberite listove blitve u veličini koja odgovara vrsti nadjeva - što su veći, to bolje čuvaju nadjev.
Stabljiku treba odstraniti, a kod velikih listova i bijelo rebro po sredini lista. Prije upotrebe listovi se prokuhaju u slanoj vodi kako bi omekšali, zatim se izravnaju i osuše čistom salvetom.
Ovako će hrana ostati mekana
Kuhana pileća prsa često su suha i žilava, a u zelenim sarmicama ostat će mekana i sočna. Izrežite pileća prsa na manje komade, posolite ih, pospite naribanom limunovom korom i dodajte mnogo papra, te po želji mljevenog korijandra. Omotajte ih u već prokuhane listove blitve, zavežite u svežnjiće i kuhajte na pari dvadesetak minuta. Poslužite ih s umakom od mljevenih šampinjona i malo vrhnja.
Brzo kuhanje
Za jednostavnu i laganu zelenu štrucu prokuhajte desetak velikih listova blitve, izravnajte i osušite na čistoj salveti. Tri do četiri lista stavite na dno namaštene široke posude, zatim na njih složite nekoliko slojeva kriški kuhane šunke posute ribanim sirom, sve zamotajte u štrucu, pažljivo je zavežite i na kraju premažite uljem. Pecite u već ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta, te izrežite kad se malo ohladi. Poslužite mlako s umakom od rajčica i bosiljka.
Od ostatka hrane
Prokuhajte i osušite male listove blitve. U sredinu svakog lista stavite malo smjese od isjeckanog mesa i salama, malo namočenog i ocijeđenog mekog dijela kruha, jednog jaja, nekoliko žlica naribanog sira i začina po želji. Omotajte okruglice i pričvrstite drvenim štapićima ili čačkalicama. Popržite ih u tavi s isjeckanim lukom (oko četvrt sata), dodajući malo juhe ako je potrebno. Poslužite s kuhanom rižom.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sezona blitve je od lipnja do prvih mrazova. Ako je kupujete, pazite da su joj listovi izrazito zelene boje, a stabljika čvrsta i hrskava.
-
Blitva je vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo tijekom prvih ljetnih dana. Osim što sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su vitamin C, kalcij, željezo i magnezij, ona je i niskokalorična namirnica a u jednoj šalici kuhane blitve ima samo 35 kalorija
Izdvojeno
-
Nezavisna kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske Marija Selak Raspudić podržala je u srijedu obrazovne radnike koji traže veće plaće, ustvrdivši da njihov položaj mora biti u centru politika, a na listu prioriteta uvrstila je i razvoj vojne znanosti i vojnog obrazovanja.
-
Domaći turisti su s 206,1 tisućom dolazaka u studenom ostvarili porast od čak 30 posto, a slično ili 30,3 posto više ostvarili su i noćenja odnosno 413,7 tisuća.
-
Predstavljanje slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu "Ja, stablo" autorice Manuele Vladić-Maštruko održat će se u ponedjeljak, 16. prosinca 2024. u 12 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.
-
Treću godinu zaredom, Volonterski centar Zadar organizira Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer, koja će se ove godine održati 12. prosinca u 20.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače na adresi Trg Petra Zoranića 1 Zadar.
Reci što misliš!