Lifestyle

Zdravlje

Svaki šesti školarac je predebeo

Svaki šesti školarac je predebeo

Sedmero od desetero roditelja debele djece negira taj problem i podcjenjuje rizike

 U vrijeme kad kreće u osnovnu školu, svako šesto dijete u Velikoj Britaniji klinički je pretilo. Medicinski stručnjaci kažu da je najveći problem to što većina roditelja ne razlikuje bucmastost od debljine.

U dobi od pet godina, upozoravaju britanski liječnici, svako je peto dijete predebelo, stoji u izvješću britanskog ministarstva zdravlja.

Stručnjaci su mišljenja da prava opasnost počinje prije nego što djeca počnu pričati i govoriti, i to već u prvoj godini. Prva je godina života ključna, jer su debela djeca u opasnosti da takva ostanu do kraja života. Također, vrlo velik broj žena s viškom kilograma ostaje u drugom stanju i tijekom trudnoće nakupi previše kilograma čime samo povećavaju rizik da njihova djeca također budu pretila.

Tijekom prvih šest mjeseci normalno je da su bebe malo bucmastije, nakon toga im se debljina pomalo normalizira. Debela djeca imaju veće šanse da obole od srčanih bolesti, dijabetesa i raka u odrasloj dobi. Prema nekim podacima, u Britaniji je 17 posto djece, njih 900.000, toliko debelo da im je ugroženo zdravlje. Prije dvije godine, znanstvenici iz britanske vlade upozorili su da će, ako se ne poduzmu neke mjere, ta brojka do 2050. narasti za 25 posto.

Početkom ove godine, istraživanje sveučilišta u Newcastleu pokazalo je da sedmero od desetero roditelja debele djece negira taj problem i podcjenjuje rizike.


Reci što misliš!