Razmisli što jedeš
Pomfrit i hamburgeri prepuni kemikalija
Mnogi specijaliteti pripremaju se zapravo u laboratoriju
Bez kemijskih laboratorija i proizvođača 'prirodnih' aroma proizvođači brze hrane nikad ne bi postigli specifični okus svoje hrane. Osim ako bi koristili prave namirnice - a to im je često preskupo.
Davnih dana dok su prodavači hrane na ulicama gurali kolica, hamburgeri su pravljeni od svježeg mesa, a prženi krumpiri od oguljenih, narezanih krumpira. No, danas su se stvari promijenile - mnogi specijaliteti pripremaju se zapravo u laboratoriju. To što u sve živo dodaju šećer moglo bi vas na koncu najmanje brinuti, donosi net.hr .
Što je to Chicken McNugget?
To bi valjda trebalo biti jednostavno - radi se o pohanoj piletini i kruhu? Ne. McNugget i slični proizvodi u drugim fast-food restoranima vole stvari zakomplicirati. Samo "meso" u McNuggetu sadrži 7 sastojaka, a neke od njih sastavljene su od nekoliko dodatnih. Uz piletinu u "mesu" je voda, škrob, dekstroza, ulje šafranike, natrij fosfati i ekstrakt kvasca. U kruh se dodatno stavlja još 20 sastojaka. No McDonaldsov obrok je još i prirodan usporedi li se s primjerice Wendy's Chicken Nuggets od 30 sastojaka ili Burger King Chicken Fries koji je sastavljen od 35 sastojaka.
Okus McDonaldsovog pomfrita?
Okus pomfrita imao je značajnu ulogu u uspjehu McDonald'sa jer je prodaja pomfrita profitabilnija od prodaje hamburgera. No osebujni okus nije posljedica određenog soja krumpira ili tehnologije prerade. Tajna je dugo ležala u ulju za prženje koje sastojalo od mješavine 7 % ulja sjemena pamuka i 93% goveđeg loja. Mješavina je ipak sadržavala previše zasićenih masti pa od 1990-ih prelaze na čisto biljno ulje. Problem okusa riješili su dodajući 'prirodne arome'. Ova misteriozna fraza odgovor je na pitanje oko većine okusa u restoranima brze hrane i većine polugotovih i gotovih obroka. Naime, ambalaža je najčešći razlog zašto neki proizvod kupujemo po prvi put. Osebujni okus koji se uglavnom može zahvaliti 'prirodnoj aromi' razlog je zbog kojeg ga kupimo drugi put.
Sam pomfrit sastoji se od krumpira, biljnog ulja, citrične kiseline, dekstroze, natrij pirofosfata, prirodne arome govedine i soli. Priprema se u mješavini ulja koja sadrži i citričnu kiselinu i dimethilpolisiloksan protiv pjenjenja.
Što je Filet-O-Fish?
Najpoznatiji riblji sendvič radi se uglavnom od oslića. U prošlosti McDonald's je kupovao po 15 milijuna tona oslića godišnje no apetit za ovom ribom je toliko narastao da su mnoge zemlje ograničile izlov. Ipak ne treba se zato brinuti da će i McDonald'sovih Filet-O-Fish biti manje. Oslića nadomještaju druge bijele ribe, a jednom kad se sprže i prerade malo tko primijeti razliku.
Što pojedete u sendviču od zimske salame?
Salame su tako misteriozne. Govedina? Svinjetina? Uzmete li salamu kakvu nude u Subwayju jest ćete i govedinu i svinjetinu. Većina salama radi se od ostataka mesa zaostalih na kostima tako da ništa ne propadne. Ovo meso se zatim prerađuje uz laktičnu kiselinu i dodaje obilje soli i začina. Sveukupno salama sadrži nekih 15 sastojaka.
Vezane vijesti
-
Sjajne vijesti stižu iz Napulja za sve ljubitelje pomfrita – ako se ispravno pripreme, popularni prženi krumpirići nisu uopće loši za zdravlje
-
U eksperimentima koje su proveli Fitzsimons i njegov tim pokazalo se da je 37 posto od 70 ispitanih studenata izabralo cheeseburger sa slaninom
-
Bili gurman ili ne, hrana je najčešće najbolja utjeha, dodatak druženjima i slavljima i način za opuštanje i postizanje ugode. S hranom prizivamo uspomene iz prošlosti, povezujemo se s ljudima i naprosto uživamo u okusima.
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
Izdvojeno
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Na osunčanom Trgu Petra Krešimira IV u Pagu održan je svečani doček Svete Lucije, zaštitnice svjetla, koji je privukao brojne građane i posjetitelje.
-
-
Hrvatski skijaš Filip Zubčić sedmi je nakon prve vožnje veleslaloma kojeg skijaši voze u subotu za Svjetski kup u Val d'Isereu, dok je najbrži Švicarac Marco Odermatt.
Reci što misliš!