Lifestyle

Ponovimo još jednom

Što jedemo: E 102 izaziva osip, a E 151 astmu

Što jedemo: E 102 izaziva osip, a E 151 astmu

Čitajte i sitna slova. Emulgatori i umjetne boje poboljšavaju izgled i okus hrane, ali često mogu i naštetiti

Kolač koji se topi u ustima, dobro miriše, ima pravu boju i lijep je za oko sigurno će privući sladokusce. No, ne znamo je li to zasluga kulinarskog znalca ili je sve to postignuto "kemijskim inženjeringom" donosi jutarnji.hr .


Emulgatori, boje, poboljšivači, konzervansi uvelike pomažu suvremenoj prehrambenoj industriji u privlačenju kupaca pretvarajući inače prosječne proizvode u privlačne oku i nepcu. Većina dopuštenih u prehrambenoj industriji i nije štetna, ali kod nekih može izazvati i neželjene posljedice, osobito ako se pretjera u količini emulgatora, boja, umjetnih sladila ili poboljšivača.

Malo je onih koji u sitnim slovima deklaracije čitaju što sve sadrži ono što su upravo odlučili pojesti, odnosno što primjerice broj uz slovo E zapravo znači. Može li neki od sastojaka naškoditi svima? Što šteti djeci, a što alergičarima ili pretilim osobama?

I u Hrvatskoj kao i u ostatku Europe postoje dopušteni aditivi, no to ne znači da nekome možda neće škoditi.

Dodaci hrani

Emulgatori povezuju tvari koje se inače ne mogu prirodno spojiti poput vode i masti

Boje čine proizvode privlačnijim oku.

Poboljšivači okusa u slučaju kad prirodne tvari u proizvodu ima manje oni ga čine ukusnijim

Konzervansi produljuju trajnost proizvoda

Umjetni šećeri stavljaju se u dijetetičku hranu i pića

Dodaci koji mogu štetiti svima

E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži

E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena

E110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su na visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se pojaviti kao osip i astma

E122, azorubin: Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.

E 123,amarant: Crvena boja česta u aperitivnim vinima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti

E 127,eritrozin: Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače

E 142, zelena S: Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti

E 284, borna kiselina: Nakuplja se u organizmu, može izazvati dugotrajni proljev i oštećenje unutrašnjih organa. Zasad je sastojak samo kavijara

E385, kalcij dinatrij: Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam

E 425, konjak: Može omesti apsorpciju hranjivih tvari

E 512, cinkov klorid: Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje

E 621, mononatrijeva glutamat: Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja

E 999, kvilaja: Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih od gingera ili u vinu od jabuka

E 1520, propilenglikol: Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje


Reci što misliš!