Jabuke i vino
Najzdravije kombinacije namirnica
Istraživanja pokazuju da određena hrana može naglo postati zdravija ako se jede zajedno s nekom drugom. Od špinata i cikle, do crvenog vina i jabuke, slijedi 10 parova koje iznimno poboljšavaju osobine druge namirnice.
Zašto je sok od naranče tako dobar uz zobenu kašu? I što to u maslinovom ulju poboljšava svojstva rajčice? Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno, donosi net.hr .
Epidemiolog David R. Jacobs ovaj fenomen naziva "sinergija hrane". Pogledajte 10 kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.
Špinat i cikla
Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle.
Rajčice i maslinovo ulje
Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.
Govedina i mrkva
Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav.
Zeleni čaj i limun
Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog.
Češnjak i riba
Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.
Crveno meso i ružmarin
Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa.
Sok od naranče i zobena kaša
Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol.
Jabuke i crveno vino
Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.
Borovnice i grožđe
Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom.
Orašasti plodovi, sjemenje i suho voće
Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Gotovo 2,5 milijarde ljudi širom svijeta, ili svaka četvrta osoba, patit će od problema sa sluhom 2050. godine, podaci su izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenog u utorak u kojemu se ističe globalna "potreba za što bržim intenziviranjem prevencije i liječenja gubitka sluha".
-
Pokazalo se i da ljubičasto voće štiti od nastanka Parkinsonove bolesti te multiple skleroze
-
U isto vrijeme, raditi nešto samo za sebe znači uzeti kratki odmor
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!