Lifestyle

Krumpir

Uz krumpir do idealne težine

Uz krumpir do idealne težine

Važno je kako se krumpir kulinarski obrađuje i o tome ovisi njegov glikemijski indeks

Mnoge žene ne samo da su potpuno izbacile krumpir iz prehrane već izbjegavaju tijesto s krumpirom kao i ostale namirnice koje samo ''mirišu'' na krumpir.

One su uvjerene da je krumpir "smrtni" neprijatelj dobre linije jer kao što je poznato krumpir ima visok glikemijski indeks (GI).

Naravno, to je čista zabluda, a istina je toliko na drugoj strani da je krumpir uključen kao i druge namirnice u program mršavljenja.

Važno je kako se krumpir kulinarski obrađuje i o tome ovisi njegov glikemijski indeks.

Ako usvojimo poznato pravilo da nizak glikemijski indeks podrazumijeva namirnice ispod 55, srednji od 55-70 i visoki preko 70 na skali do 100, onda ćemo se uvjeriti da krumpir uz razumnu obradu uopće nije ''opasna'' namirnica.

Primjer GI krumpira:

  • Sirov krumpir 57
  • Kuhan krumpir 56
  • Slatki krumpir 54
  • Pire krumpir 70
  • Instant krumpir 80
  • Krumpir iz mikrovalke 82
  • Pečen krumpir 85

Najzdraviji je slatki i kuhani krumpir, a slijedi pire krumpir koji je na samoj granici. Krumpir pečen u pećnici ima najviši glikemijski indeks, a slijedi ga krumpir iz mikrovalke.

Pržen krumpir u kupki od ulja (pommes frites) opasan je utoliko što se radi o visoko glikemijskoj namirnici s jedne strane koja je istovremeno natopljena masnoćom s druge strane, dakle radi se o kombinaciji dvije loše opcije kojima se može dodati i treća tj nagorena (oksidirana) masnoća, piše zdravakrava .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.