Lifestyle

Slasno

Jela koja nose imena ljudi

Jela koja nose imena ljudi

Sylvester Graham odrastao je u uvjerenju da bi ljudi trebali jesti cijele žitarice, voće i povrće, a izbjegavati crveno meso i bijeli kruh

1. Melba tost

Jedna vrsta tosta dobila je ime po pjevačici Nellie Melbi. Rođena kao Helen Porter Mitchell, Melba je počela pjevati u ranoj dobi te poslije dodala umjetničko ime. Godine 1987. čovjek po imenu Auguste Escoffier bio je toliko fasciniran pjevačicom da je stvorio vrstu tosta i nazvao ga po njoj. Ustvari se radi o običnom, tanko narezanom tostu koji odlično paše uz neke juhe, ali ime je zaživjelo te i dalje podsjeća na fascinaciju pjevačicom.

2. Crepes Suzzete

Tanke palačinke prelivene likerom od naranče također je smislio Auguste Escoffier u čast Suzanne Reichenberg. Ona je bila francuska glumica, a umrla je 1924. godine. Neki pak tvrde kako je ovu vrstu palačinki smislio mladi pomoćni kuhar koji je radio za kraljicu Viktoriju i njezinog sina.

3. Salisbury odrezak

Njega je smislio James Salisbury 1886. godine, kada je shvatio da neka hrana pomaže riješiti zdravstvene probleme kao što su bronhitis, tuberkuloza i kila. Prema njegovim tvrdnjama, svi oni koji jedu dobro pripremljenu govedinu i uz to popiju veliku čašu vode, nikada se neće razboljeti.

4. Benedictova jaja

Lemuel Benedict bio je društvenjak koji se u svoj hotel jedne noći vratio jako pijan. Zamolio je osoblje da mu donese komad tosta, slaninu, umak holandez i poširano jaje. Konobar je pobrkao narudžbu te mu umjesto tosta donio muffin, a umjesto slanine šunku. Od tada je ta kombinacija poznata kao Benedictova jaja.

5. Salata Cobb

Ugostitelj Robert Cobb trebao je jedne večeri svojim posebnim gostima poslati jelo, no svo mu je osoblje već otišlo kući. On se dobro snašao; sve je ostatke hrane iz frižidera potrpao zajedno i u nekoliko sekundi napravio salatu. Gostima se toliko svidjela salata da je ugostitelj svoj recept morao dodati na jelovnik.

6. "Baka Smith" jabuke

Maria Smith jako je voljela uzgajati jabuke, a jednog dana u svom vrtu vidjela je kako raste drvo u jednom kutu farme. Shvatila je da je tamo bacila koštice od jabuka. Presadila je biljku koja je izrasla u drvo s plodom jabuka koje su bile zelene i kiselkaste. Prijatelji i obitelj obožavali su ih jesti, a i nazvali su tu vrstu po njoj.

7. Cezar salata

Mnogi misle kako je Cezar salata nazvana po velikom rimskom vladaru, ali zapravo je dobila ime prema restoranu zvanom Ceaser Cardini. On je prvi počeo posluživati listove s češnjakom pored kanapea, a kasnije je odlučio iste servirati u manjim komadićima.

8. Fettuccine Alfredo

Alfredo di Lelio pripremio je ovo jelo svojoj supruzi dok je bila trudna te nije ništa mogla jesti zbog stalnih mučnina. Zbog umaka i sira te vrhnja i maslaca smatrao je kako je upravo to dobra kombinacija da joj povrati snagu. Postalo je poznato jelo nakon što ga je servirao poznatima u svom restoranu, a oni su bili oduševljeni.

9. Graham krekeri

Sylvester Graham odrastao je u uvjerenju da bi ljudi trebali jesti cijele žitarice, voće i povrće, a izbjegavati crveno meso i bijeli kruh. Zbog toga je i stvorio ove ukusne krekere.

10. Sendvič John Montagu

Legenda kaže kako je John Montagu bio vrlo gladan, ali se nije mogao ustajati od stola dok bi često igrao poker. Stoga je naslagao govedinu na tri kata. Danas je to četvrti najpopularniji sendvič na svijetu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.