Slasno
Jela koja nose imena ljudi
Sylvester Graham odrastao je u uvjerenju da bi ljudi trebali jesti cijele žitarice, voće i povrće, a izbjegavati crveno meso i bijeli kruh
1. Melba tost
Jedna vrsta tosta dobila je ime po pjevačici Nellie Melbi. Rođena kao Helen Porter Mitchell, Melba je počela pjevati u ranoj dobi te poslije dodala umjetničko ime. Godine 1987. čovjek po imenu Auguste Escoffier bio je toliko fasciniran pjevačicom da je stvorio vrstu tosta i nazvao ga po njoj. Ustvari se radi o običnom, tanko narezanom tostu koji odlično paše uz neke juhe, ali ime je zaživjelo te i dalje podsjeća na fascinaciju pjevačicom.
2. Crepes Suzzete
Tanke palačinke prelivene likerom od naranče također je smislio Auguste Escoffier u čast Suzanne Reichenberg. Ona je bila francuska glumica, a umrla je 1924. godine. Neki pak tvrde kako je ovu vrstu palačinki smislio mladi pomoćni kuhar koji je radio za kraljicu Viktoriju i njezinog sina.
3. Salisbury odrezak
Njega je smislio James Salisbury 1886. godine, kada je shvatio da neka hrana pomaže riješiti zdravstvene probleme kao što su bronhitis, tuberkuloza i kila. Prema njegovim tvrdnjama, svi oni koji jedu dobro pripremljenu govedinu i uz to popiju veliku čašu vode, nikada se neće razboljeti.
4. Benedictova jaja
Lemuel Benedict bio je društvenjak koji se u svoj hotel jedne noći vratio jako pijan. Zamolio je osoblje da mu donese komad tosta, slaninu, umak holandez i poširano jaje. Konobar je pobrkao narudžbu te mu umjesto tosta donio muffin, a umjesto slanine šunku. Od tada je ta kombinacija poznata kao Benedictova jaja.
5. Salata Cobb
Ugostitelj Robert Cobb trebao je jedne večeri svojim posebnim gostima poslati jelo, no svo mu je osoblje već otišlo kući. On se dobro snašao; sve je ostatke hrane iz frižidera potrpao zajedno i u nekoliko sekundi napravio salatu. Gostima se toliko svidjela salata da je ugostitelj svoj recept morao dodati na jelovnik.
6. "Baka Smith" jabuke
Maria Smith jako je voljela uzgajati jabuke, a jednog dana u svom vrtu vidjela je kako raste drvo u jednom kutu farme. Shvatila je da je tamo bacila koštice od jabuka. Presadila je biljku koja je izrasla u drvo s plodom jabuka koje su bile zelene i kiselkaste. Prijatelji i obitelj obožavali su ih jesti, a i nazvali su tu vrstu po njoj.
7. Cezar salata
Mnogi misle kako je Cezar salata nazvana po velikom rimskom vladaru, ali zapravo je dobila ime prema restoranu zvanom Ceaser Cardini. On je prvi počeo posluživati listove s češnjakom pored kanapea, a kasnije je odlučio iste servirati u manjim komadićima.
8. Fettuccine Alfredo
Alfredo di Lelio pripremio je ovo jelo svojoj supruzi dok je bila trudna te nije ništa mogla jesti zbog stalnih mučnina. Zbog umaka i sira te vrhnja i maslaca smatrao je kako je upravo to dobra kombinacija da joj povrati snagu. Postalo je poznato jelo nakon što ga je servirao poznatima u svom restoranu, a oni su bili oduševljeni.
9. Graham krekeri
Sylvester Graham odrastao je u uvjerenju da bi ljudi trebali jesti cijele žitarice, voće i povrće, a izbjegavati crveno meso i bijeli kruh. Zbog toga je i stvorio ove ukusne krekere.
10. Sendvič John Montagu
Legenda kaže kako je John Montagu bio vrlo gladan, ali se nije mogao ustajati od stola dok bi često igrao poker. Stoga je naslagao govedinu na tri kata. Danas je to četvrti najpopularniji sendvič na svijetu.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
-
Školski obrok u Francuskoj postaje svojevrstan dio nastave, a jede se jednako kvalitetno, zdravo i probrano u svim privatnim i javnim obrazovnim ustanovama
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.