Lifestyle

Bogatstvo vitamina

Guava - multivitaminska tropska poslastica

Guava - multivitaminska tropska poslastica

Guava je apsolutni rekorder po udjelu likopena, antioksidansa koji štiti od raka prostate

Guava je malo tropsko drvo ili grm, porijeklom iz Meksika, Kariba i Srednje Amerike. Plodovi guave su okrugli ili slični kruški po svom obliku. Guava sadrži više vitamina C nego tropski limun, piše portal poljoprivreda.ba

Stablo guave je jako prilagodljivo raznim uvjetima pa je sada ima u suptropskim zemljama, a može uspijevati i na 3000 metara nadmorske visine. Najbolji plodovi dobivaju se od onih vrsta koje sazrijevaju u vrijeme suše. Guava se uvijek procjenjuje po boji kore koja bi trebala biti svježe zelena (kao engleska trava). Unutrašnjost ploda je tamnocrvena, a sjemenke su jestive.

Kada se jede svježa, treba je rasjeći na pola i žlicom izvaditi meso koje je okusom poput kombinacije kruške i jagode. Od jako zrelih plodova najbolje je praviti džem, sok ili salatu. Od zelenih plodova prave se umaci koji se dobro kombiniraju s mesom ili ribom. Guava sadrži željezo i puno vitamina C, a prema najnovijim istraživanjima smanjuje razinu šećera u krvi.

Preciznije, 100 grama guave ima dva puta više vitamina C, važnog za zdravlje i ljepotu kože, nego velika naranča. Taj vitamin je ključan u proizvodnji kolagena, a jedna guava zadovljava dnevne potrebe tog vitamina. Žene koje jedu mnogo namirnica bogatih vitaminom C imaju manje bora nego one koje to ne čine, kaže studija koja je pratila prehranu više od 4000 Amerikanki u dobi od 40 do 74 godine. Osim toga, dobivate i dodatnu obranu od bakterija.

Guava, naime, sadrži tvari koje štite od različitih patogena poput listerije i stafilokoka, prema istraživanju mikrobiologa u Bangladešu. Zajednička studija američkih i tajlandskih naučnika pokazala je da guava ima podjednaku antioksidativnu aktivnost kao neke od poznatih “supernamirnica”, npr. crnog ribiza i brokule (iako svaka biljka sadrži različitu mješavinu zdravih tvari).

Guava je apsolutni rekorder po udjelu likopena, antioksidansa koji štiti od raka prostate. Sadrži ga više od bilo koje druge biljke – čak i od rajčice ili lubenice. Ne samo to, jedna porcija tog voća sadrži i 688 mg kalija, odnosno 63 posto više nego banana srednje veličine. I po količinom vlakana pretekla je većinu konkurencije: jedna porcija guave sadrži ih čak 9 grama.

Guavu kupujte služeći se - nosom. Zrela guava ima cvijetni miris, na dodir je samo malo mekana i ima tanku, blijedo zelenu do lagano žutu koru. Dodajte je različitim kolačima (sjemenke su jestive! ) ili lagano pirjajte u vodi da dobijete gusti umak. Odlična je za napitke - mješavina od polovice banane, polovice zrele guave, šake jagoda, 2 dl nemasnog mlijeka (ili sojinog) i nekoliko kockica leda savršen je osvježavajući energetski napitak.

Ovo je tropsko voće lagano kiselo, no slatkoća se pojačava svakim grizom prema sredini ploda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.