Lifestyle

Stari zanati

Zadarski brusač noževa: 'Sudbina me dovela i zadržala u ovom poslu!'

Zadarski brusač noževa: 'Sudbina me dovela i zadržala u ovom poslu!'

'Na svu sreću, još uvijek se nađe netko kome je potrebna moja usluga i dok god je tako, ja sam sretan!'

Prva pomisao ljubitelja noževa slika je blještave oštrice, plemenitog čelika i oštrine od koje vas prolaze trnci. Oštrica je zapravo prvi čovjekov izum koji mu je osigurao dominaciju u prirodi. S nožem u ruci, inače krhko i ranjivo ljudsko biće u prirodi gotovo da i nema konkurenciju. Ne postoji živo stvorenje od kojeg se čovjek u prirodi nožem ne može obraniti.

Lovci, avanturisti, planinari i svi oni koji riskiraju živote boraveći u prirodi vrlo dobro znaju kakav je taj osjećaj koji ulijeva uvijek pouzdan i vjeran nož. To je oštrica koja se nikada ne dvoumi, koja ne nosi teret morala i donošenja prave odluke i najbolji je prijatelj u nevolji.

Ono što je nožu osiguralo slavu i poštovanje je njegova oštrina i prilagođenost namjeni.

Posjetili smo jednog od rijetkih brusača noževa u Zadru i okolici, majstora vrlo starog, rijetkog i cijenjenog zanata, Nevena Glavića, koji nam je ispričao kako se izrađuju noževi, od kojih materijala, te koliko vremena treba da se izradi jedan nož kakvog danas možete vidjeti u trgovini.

eZd: Kako ste se odlučili za ovaj, danas, vrlo rijetki, a opet neizostavni zanat?

Neven: 'Završio sam školu za brusača koja je u moje vrijeme bila jedan od smjerova u Tehničkoj školi u Zadru. Nakon vojske, radio sam 2 i pol godine u Metro-preradi u Biogradu kao oštrač alata, sve dok tvornica nije propala. Sudbina me odvela u Austriju gdje sam sasvim slučajno naišao na firmu koja se bavila oštrenjem noževa.
Tada sam pomislio kako Zadru nema brusača noževa, samo jedan stari Mađar, koji je tada već imao 70-tak godina. Vidio sam dobru priliku u ideji da se naučim tome obrtu, vratim u Zadar i otvorim svoju vlastitu radnju Sada sam već 13 godina ovdje, u svojoj vlastitoj radnji Glavić, brusionici noževa.

Nitko se prije mene nije time bavio u mojoj obitelji. Imam dva sina, jedan je na fakultetu, drugi se školuje za električara. Za sada su još mladi i zainteresirani za neke 'modernije' struke, no, možda jednog dana i budu radili sa mnom.

eZd: Što je za vas brušenje noževa? Jeste li zadovoljni svojim životnim odabirom, ispunjava li vas ova djelatnost unatoč lošoj situaciji u državi?

Neven: 'Meni je to jedan jako zanimljiv posao i da ga nisam zavolio, ne bih ga ni počeo raditi s nekakvim dugoročnim planovima. Gledam na ovaj posao kao na jedno zadovoljstvo i užitak, i to me 'gura iz dana u dan', jer da nije tako i da na cjelokupnu situaciju gledam negativno i beznadno, ne bih daleko dogurao. Imam sreće da me ljudi još uvijek trebaju i da brušenje noževa još uvijek nije posve zamijenjeno za jeftine i nekvalitetne noževe 's pijace', kako se kaže. Na kraju krajeva, najvažnije je da se dobije plaća (kakva god bila), s druge strane - sam sam u svojoj radnji, zadovoljan sam.

eZd: Bavite li se još nečim osim s brušenjem noževa?

Neven: 'Da, u slobodno vrijeme se bavim vlastitom ručnom izradom (lovačkih) noževa.

Neven Glavić zaista je majstor svog zanata, ali i vrlo skroman. Vidi se koliko uživa u izradi vlastitih noževa, u igri izrade oštrice, ručkica od raznih materijala i ručnoj izradi korica za noževe. Uvjerili smo se u to i kada smo vidjeli sliku njegovog lovačkog noža koji je završio među najboljim europskim (lovačkim) noževima na kalendaru za prošlu godinu.

Jako sam ponosan što je i moja slika završila među najboljim lovačkim noževima Europe. Doživljavam to kao jedan veliki kompliment i ujedno priznanje od strane stručnjaka u ovome poslu.

eZd: Jeste li imali kakvih ozljeda do sada? Možete li nam ispričati kako teče izrada jednog noža?

Neven: 'Nisam, na svu sreću, imao nikakvih većih ozljeda. Sitnijih imam svaki dan, ali na to sam se već naviknuo. Kao i u svakom drugom zanatu, sitne ozljede neodvojivi su dio njega.'

Materijal kupujem u Austriji. Nacrtam nož, odnosno model kojeg želim izraditi. Nacrt s kojim sam na kraju zadovoljan i koji odgovara ideji noža kakvog želim izraditi, izrežem. Zatim, brusilicom oformim materijal prema nacrtu, izrežem i izoštrim. Kada napravim sve, s obzirom na moje mogućnosti i strojeve/alat koji imam, šaljem ga u Austriju na kaljenje jer ovdje kod nas nema ljudi koji se time bave. Napišem sve potrebne podatke o nožu - npr., koji je materijal u pitanju - i onda oni znaju na kojoj temperaturi ga kaliti, na koji način. Na kraju kaljenja još samo ispitaju tvrdoću i šalju ga natrag u Hrvatsku. Kad ga dobijem, onda mi preostaje samo spojiti oštricu i ručku i izraditi korice za nož, koje sam izrađujem.

eZd: Koliko traje cjelokupna izrada jednog noža?

Neven: 'Nema pravila jer nikada ne izrađujem noževe u određeno vrijeme ili određeni broj sati, nego kada mi to vrijeme dopusti, kada nemam puno posla s brušenjem. Ali otprilike, kada se sve zbroji, za jedan nož mi treba 50-60 sati rada. Tako se zna dogoditi da radim 8 sati u komadu, ili kada imam puno posla oko brušenja, onda radim jedan do dva sata dnevno. Zna se dogoditi da izrada noža traje jako dugo.

eZd: Možete li reći koliko ste posla imali na početku, koliko imate danas? Što se promijenilo? Osjetite li u čemu pozitivne/negativne promjene?

Neven: 'Svaku godinu mi količina posla raste, ali što se tiče zarade, ona je sve manja! Cijene nisam dizao jer kako sve cijene općenito rastu, sve mi se čini da ljudi nemaju ni za kruh, a kamoli za brušenje noževa (inače, brušenje noževa se cijenom kreće od 15 kn na više). Najviše posla imam oko božićnih blagdana, zapravo cijeli 12. mjesec. Zatim, oko kolinja i prije ljeta kada restorani pripremaju svoje noževe za ljetnu sezonu. Na svu sreću, još uvijek se nađe netko kome je potrebna moja usluga i dok god je tako, ja sam sretan. A što se tiče lovačkih noževa koje izrađujem, za sada imam svoje stalne kupce - lovce, koji znaju za mene pa me često znaju posjetiti i kupiti koji nož.'

'Ovaj posao nije toliko naporan koliko je prljav. I moraš biti jako koncentriran jer preciznost igra veliku ulogu u brušenju noževa. To su sve vrlo osjetljive oštrice i dovoljan je samo trenutak da sav trud i rad propadnu'.

eZd: Kroz koliko procesa obrade/brušenja prolazi jedan nož u Vašoj radioni? kakvih materijala izrađujete ručkice za oštrice?

Neven: 'Nož prilikom svoje obrade prolazi kroz 6 operacija: brušenje grubim brusom, vodeno hlađenje, poliranje, brušenje četkom - ona skida otiske od prijašnjeg brušenja i paralelno s tim polira, nakon toga slijedi fini kameni brus i završna faza je glancanje, finiranje i brisanje na krpi. Ručkice izrađujem od ebanovine, od devinih kosti, rogova od jelena, antilope, bizona, od drva cocco bola, bambusa, palisandera, druga egzotična drva. Također i njih dobavljam iz Austrije, od ljudi koji se isto bave izradom noževa.

eZd: Od kakvih sve materijala izrađujete oštrice? Od koliko je materijala/ slojeva jedan nož sačinjen?

Neven: 'Ima raznih materijala za oštrice. Imam jedan nož koji je sačinjen od 100 slojeva - on se naziva damast, zatim radim s japanskim čelikom HTS 34 i N690 austrijskim čelikom. Za sada radim s ta tri. Uglavnom, od što je više materijala napravljen, to je nož kvalitetniji. Jedan sloj daje elastičnost, drugi čvrstoću, treći tvrdoću, četvrti izdržljivost, i kada sve to sjedinite - dobijete savršenstvo.'

eZd: Kako se kreću cijene noževa, kod vas i u serijskoj proizvodnji? Kod nas i u inozemstvu?

Neven: 'U serijskoj proizvodnji noževa, u inozemstvu, cijene se kreću od 260, 270 eura na gore. Ako se radi o malo poznatijoj firmi, cijene malih džepnih nožića sežu i do 300 eura, dok se veliki pravi noževi prodaju po 500 i više eura (Njemačka, Austrija). Najbolji noževi za u kuću su od victorinoxa (švicarski nož) i Dreizig od Solingena (Austrija). To su pravi kuharski, kovani noževi. Cijena po komadu je oko 70-80 eura. Kod nas je od kvalitetnijih noževa poznatiji Dick, cijena mu se kreće od 150-200 kn. Dosta je kvalitetan i dostupan kod nas, dok ovi prije navedeni nisu. Po njih se mora ići van države.'

eZd: I za kraj, preporuka domaćicama: koliko noževa preporučujete za imati u kuhinji i koji su to?

Neven: 'Svaka kuhinja mora imati 4 noža, ona najosnovnija - jedan širi, dugi uski, jedan mali za čišćenje povrće i sitnijih namirnica i nož za kruh (koji mora imati zube jer inače se kruh mrvi). Nož za kruh je zakon u kući!'

FOTOGALERIJA


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.