Lifestyle

Počela je sezona salata

Zdravlje je u salati

Zdravlje je u salati

Salata prije jela znači 12% kalorija manje. Donosimo vam 3 zanimljiva recepta!

Istraživanja na području prehrane su pokazala kako konzumiranje salate prije glavnog jela pomaže pri kontroli tjelesne mase. Jedna zdjelica salate u pravo vrijeme je 12 % kalorija manje, piše she.hr

Naime, povrće je bogato vlaknima i vodom koji stvaraju osjećaj sitosti pa samim time nemate toliko želju za prejedanjem tijekom glavnog jela. Ipak, pripazite na umake kojima začinjavate salate jer oni ponekad znaju imati puno kalorija. Sok od limuna, ocat i maslinovo ulje su dijetni i ukusni te samim time pravi odabir.

Salate dobro prijaju prije bilo kojeg pečenog jela, osvježavaju, a mogu i same poslužiti kao obrok. Bilo da su jednostavne (od jednog povrća), složene (od najmanje tri vrste povrća) i miješane (od sastojaka koji ne uključuju samo povrće) – salata je zdrav i nekaloričan prijatelj zdravlju i vitkoj liniji.

Recepti za ukusne i zdrave salate

1. Rajčice i šparoge

Upravo je sada sezona šparoga. Požurite do tržnice i svog osobnog nabavljača šparoga te iskombinirajte ukusno i nekalorično jelo.

Potrebno: šparoge (20 dkg), glavica salate, tri veće rajčice, maslinovo ulje, ocat i sol.

Priprema: šparoge skuhajte te nasjeckajte, salatu i rajčice narežite te dodajte maslinovo ulje, ocat i sol. Salatu možete neko vrijeme ostaviti da se hladi u hladnjaku kako bi bila osvježavajuća.


2. Ljetna morska salata

I prije nego zakoračite u ljeto gdje ćete uživati u raznim morskim delicijama, pripremite salatu s mirisom soli.

Potrebno: kukuruz (50 dkg), jedna tikvica, 3 veće rajčice, očišćeni škampi (50 dkg), limun, papar, sol i maslinovo ulje.

Priprema: skuhajte škampe te nakon što su gotovi prebacite ih u zdjelu, dodajte kukuruz te naribane tikvice i nasjeckane rajčice. Iscijedite limunov sok te dodajte sol, papar i maslinovo ulje.

3. Jabuka susreće špinat

Pomalo egzotična kombinacija jabuke i špinata možda će i iznenaditi vaše nepce, ali je hranjiva i ukusna, pa zašto ne biste probali.

Potrebno: jedna velika jabuka, pola kg špinata, jedan luk, limun, med, sol i papar.

Priprema: Skuhajte špinat i nasjeckajte ga. Kad se malo ohladite stavite ga u posudu te dodajte tanko nasjeckanu jabuku , iscijedite limun, dodajte dvije žličice meda, sol i papar.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.