Mala i moćna kupusnjača
Koraba - bogati izvor zdravlja
Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija. Ona također sadrži visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra
Koraba pripada obitelji kupusnjača, a potiče iz sjeverne Europe. Po okusu je vrlo slična bijeloj repi. Povrće je otprilike veličine naranče, a može se lako prepoznati po svom osebujnom obliku, piše ordinacija.hr
Veliko lišće pričvršćeno za gomoljastu bazu također je jestivo i bogato hranjivim tvarima. Koraba je dostupna u dvije vrste, zelenoj i ljubičastoj. I dok zelena koraba treba biti svijetle boje, ljubičastu mora krasiti intenzivna nijansa.
Zdravstvene prednosti korabe
Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija. Ona također sadrži visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra.
Njeno je lišće bogato vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje naših očiju.
Koraba poboljšava cirkulaciju energije u našem tijelu i sprječava proljetni umor i mrtvilo.
Ovo povrće je učinkovito protiv edema, kandide i virusnih problema.
Koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, te ublažava zdravstvena stanja kao što su hipoglikemija i dijabetes.
Ako se trudite smršaviti, u svoj jelovnik svakako uključite korabu jer je siromašna kalorijama. Ovo je povrće, s druge strane, bogato vlaknima.
Savjeti za pripremanje
Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje.
Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano.
Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru.
Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože.
Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati.
Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.
Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja.
Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
Vezane vijesti
-
Vrijeme je da svoje salate, sendviče i druga jela obogatite korabom. Riječ je povrću neobičnog izgleda koje istovremeno ima blag, slatkast i papren okus. Iako izgleda poput korjenastog povrća, pripada obitelji križastog, uz kupus, brokulu i cvjetaču.
-
Želite smanjiti nakupljanje kilograma, jesti manje, a osjećati se sito? Naučite ove male trikove i prevarite sami sebe i svoj želudac
-
-
Izdvojeno
-
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Zagrebu da Hrvatska želi da proces dijaloga između Kosova i Srbije dovede do normalizacije odnosa i međusobnog priznanja, no njegov kosovski kolega Albin Kurti je kazao da je za to potrebna "normalna Srbija", koja trenutno nije "demokratska".
-
„Kao što pomorci, boreći se s valovima, brodom sigurno uplove u porat, tako i CTG aparat, koristeći ultrazvučne valove, pomaže pri sigurnom porodu“; tako je ravnatelj Pomorske škole Zadar, Marin Perinić, sasvim lijepo dočarao još jednu u nizu donacija svoje škole usmjerene prema Općoj bolnici Zadar, točnije Službi za ginekologiju i opstetriciju.
-
Čovjek je ključ uspjeha u turizmu - poruka je akcije "Nasmiješeno sunce" kojom su nagrađeni najuspješniji u ostvarenju protekle turističke sezone.
-
Iz zadarskog rodilišta stiže jedna lijepa vijest; zaključno s jučerašnjim danom brojimo ukupno 1.403 rođene bebe i sasvim ćemo sigurno do konca godine nadmašiti brojku od 1.421 djeteta koliko je rođeno u 2023.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.