Stručnjaci ne preporučuju
Pašteta - omiljeni ljetni obrok najviše šteti organizmu
Hrana nakon termičke obrade treba biti pažljivo uskladištena, a malo se koja pašteta čuva u hladnjacima samoposluživanja
Kuhano meso, kože, loj, masti i salo te obilje začina i pojačivača okusa nemaju nikakvu korist za organizam. Pileće, pureće, svinjske, riblje... paštete su vrlo često, a prema mišljenju nutricionista i prečesto, na našim jelovnicima, piše magazin.net.hr
Brzo rješenje za međuobrok, limenka paštete i komad kruha kao ljetni
obrok uz narezanu rajčicu, odabrat će oni kojima je mrsko znojiti se
nad štednjakom. No, jeste li se ikad zagledali u konzervu paštete i
provjerili njezin rok trajanja?
Vjerojatno niste, a iznenadili biste se kada biste vidjeli da poneke
mogu trajati i četiri ili čak pet godina. Za tako dugi ‘opstanak’
kuhanog mesa, masti i začina ‘zaslužni’ su konzervansi i antioksidansi
skriveni iza E brojeva.
'Paštetu, ako je riječ o kupovnom proizvodu, ne preporučujem kao
obrok koji bi trebalo često i obilno konzumirati, a razlog tome su
neprecizno i nepotpuno navedene deklaracije te kvasci koji kod mnogih
ljudi izazivaju netoleranciju', objašnjava nutricionistica mr. Mirela Marić iz Poliklinike Nemetova.
Napominje da hrana nakon termičke obrade treba biti i pažljivo uskladištena, a malo se koja pašteta čuva u hladnjacima samoposluživanja, već je njihovo mjesto najčešće na policama.
Mliječni proteini
Svi mliječni proteini mogu biti uzročnici dijabetesa, konstipacije, začepljenja sinusa, problema s kožom, osipa, dermatitisa, ekcema, pa čak i astme, raka, artritisa, debljine.
Otkošteno pileće meso
Piletina pripremljena za kuhanje i mljevenje. Meso se skida strojno pa u masu ulaze pileće kožice, hrskavice i iznutrice.
Svinjsko masno tkivo
Osim kada je riječ o proizvodima s halal certifikatima, svinjsko masno tkivo u paštetama je potkožno masno tkivo tovljene svinje, loj, svinjsko salo te sve ostale naslage masnog tkiva iz trbušne šupljine. Prije termičke obrade vrlo se sitno melju, a nakon nje i dodatno usitnjavaju po potrebi.
Antioksidans E 300 i E 330
U antioksidans E 330 i 300 idu i kiseline koje su zadužene za dugotrajnost namirnica (i do nekoliko godina). Prema nekim tumačenjima, odgovorni su za nastanak raka usne šupljine.
Pojačivači okusa (E 621)
Pojačivač okusa i zamjena za sol. Natrijeva sol, glutaminske kiseline, biljnog ili životinjskog podrijetla. Proizvodi se od glutaminske kiseline.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Gotovo 2,5 milijarde ljudi širom svijeta, ili svaka četvrta osoba, patit će od problema sa sluhom 2050. godine, podaci su izvješća Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljenog u utorak u kojemu se ističe globalna "potreba za što bržim intenziviranjem prevencije i liječenja gubitka sluha".
-
Pokazalo se i da ljubičasto voće štiti od nastanka Parkinsonove bolesti te multiple skleroze
-
U isto vrijeme, raditi nešto samo za sebe znači uzeti kratki odmor
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.