Lifestyle

Stručnjaci otkrivaju

Manjim unosom ugljikohidrata do zdravlja

Manjim unosom ugljikohidrata do zdravlja

Ugljikohidrati aktiviraju gene koji uzrokuju upale u organizmu

Ugljikohidrati aktiviraju gene koji uzrokuju upale u organizmu.
Norveški su istraživači ponudili formulu idealnog omjera namirnica koje biste trebali jesti za zdravlje. Na jednoj trećini vašeg tanjura bi trebali biti proteini, na drugoj masti, a na trećoj ugljikohidrati, piše she.hr

Ako zastranite s ovog puta, pogotovo ako povećate unos ugljikohidrata, možete očekivati upale u svom tijelu koje su povezane s razvojem krvožilnih bolesti, raka, senilnosti i dijabetesa tipa 2. Naime, previše ugljikohidrata aktivira gene koji uzrokuju upale u organizmu.

Do ovo su zaključka stigli stručnjaci Sveučilišta znanosti i tehnologije  koji su u svoju studiju uključili 32 blago preteške osobe. Ispitanici su šest dana jeli obroke u prahu koji su se sastojali od 65 % ugljikohidrata, 15 % proteina i 20 % masti. Zatim nisu bili na posebnom režimu prehrane tjedan dana, nakon čega su šest dana prepolovili unos ugljikohidrata, a udvostručili konzumaciju proteina i masti.

Voditeljica studije objavljene u časopisu zaključila je kako su ustanovili pozitivan učinak jedenja nekoliko obroka dnevno te da je prehrana s puno ugljikohidrata negativno utjecala na tijelo ispitanika na molekularnoj razini.

"Zdrava prehrana uključuje specifične vrste hrane tako da minimaliziramo potrebu tijela za izlučivanjem inzulina. Sekrecija inzulina je obrambeni mehanizam u odgovoru na previše glukoze u krvi, a nije bitno dolazi li ta glukoza iz šećera ili neslatkih ugljikohidrata, poput škroba (krumpir, bijeli kruh, riža itd.)", objasnila je Berit Johansen.

Prehrambena piramida ističe skupine i izbore namirnica koje, ako se konzumiraju u odgovarajućim količinama, čine temelj pravilne prehrane. Ona je alat koji vam može pomoći da se bolje hranite.

she.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.