Lifestyle

Preporuke

Maslinovo ulje: zdravlje u boci

Maslinovo ulje: zdravlje u boci

Najviše se cijeni ekstra djevičansko ulje ili prvo maslinovo ulje, koje nastaje prvim prešanjem sirovine

Učinite nešto za svoje zdravlje - koristite maslinovo ulje!

Olea europea uzgaja se još u vrijeme prethistorije, a proizvodnja maslina započela je 2 tisuće godina prije Krista. Riječ je o postupku mljevenja i prešanja zrelih plodova, čije ulje, da bi bilo vrijedno, mora biti tamnozelene boje, prozirno i trpka okusa.

Maslinova ulja mogu se aromatizirati brojnim začinima, poput ružmarina, anisa, češnjaka, limuna i dr. Najviše se cijeni ekstra djevičansko ulje ili prvo maslinovo ulje, koje nastaje prvim prešanjem sirovine.

95 posto ulja čine masne kiseline, a najveći udio je mononezasićene oleinske kiseline, koja maslinovo ulje čini najzdravijom namirnicom.

Nezasićene masne kiseline, vitamin E, polifenoli, utječu povoljno na naš organizam i smanjuju tzv. loš kolesterol. Iznimna učinak ima u probavnim procesima, a dokazano je da se kod  žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje rizik od dobivanja raka dojke smanjuje za 45%.

Svoje mjesto maslinovo ulje danas ima i u prirodnim kozmetičkim preparatima.

U Zadru se već tradicionalno u mjesecu ožujku odvijaju Dani masline, manifestacija u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede,ribarstva i ruralnog razvoja


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.