Lifestyle

Djeca najugroženija

Sokovi koji nas truju

Sokovi koji nas truju

Djeca su ta koja najviše konzumiraju voćne sokove i negativni utjecaji prvenstveno će se odraziti na najmlađe

Mislili ste da su sokovi od jabuke i grožđa odlični za zdravlje? Razmislite ponovno, upravo su oni ti koji nas podmuklo truju, a da toga nismo ni svjesni, piše magazin.net.hr

Organizacija Consumer Reports, koja se bavi istraživanjem kvalitete proizvoda na tržištu, provela je istraživanje čiji su rezultati pokazali da razni sokovi od jabuke i grožđa sadrže otprilike 10 posto 'ukupne razine arsena koja premašuje standarde Administracije za hranu i lijekove'. Istraživanje je provedeno u trima različitim američkim saveznim državama, na nasumce odabranim sokovima u trgovinama.

Najgore od svega je to što se u većini slučajeva radi o neorganskom arsenu, što znači da je izrazito kancerogen. Iako ne postoje dopuštene razine arsena u sokovima, jedan od četiriju uzoraka pokazao je da se u njemu nalazi gotovo dvostruko više od pet ppm (eng.: parts per million), koliko je dopušteno u pakiranju boce vode.

Prethodna znanstvena istraživanja već su pokazala da kronična izloženost arsenu i olovu, čak razine ispod dopuštenih za flaširanu vodu, može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim problemima. Sukladno tome, postavlja se pitanje zašto Administracija za hranu i lijekove nije objavila stroge dopuštene razine tih elemenata u sokovima, kao što je to napravila za vodu. Uostalom, djeca su ta koja najviše konzumiraju voćne sokove i negativni utjecaji prvenstveno će se odraziti na najmlađe.

'Ljudi me često pitaju zašto ljudi češće ne umiru od arsena ako je izloženost toliko štetna. Pokušavam im objasniti da će u velikoj većini slučajeva bilo koja relativno mala razina ovih elemenata znatno pogoršati mnoge bolesti, no takvi se efekti zanemaruju zbog toga što nikome nije palo na pamet povezati te dvije stvari i doći do određenih zaključaka', objasnio je toksikolog Joshua Hamilton.

Ovo otkriće navelo je američku udrugu potrošača da od Administracije za hranu i lijekove zatraži postavljanje standarda za sokove od jabuke i grožđa kako bi oni bili po mogućnosti što niži, ali da barem odgovaraju standardu od pet ppm koji je postavljen za vodu.

magazin.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.