Lifestyle

Tuna, Sushi&Wine festival

Riblji restoran Foša: vrhunska kvaliteta potvrđena članstvom u Jeunes Restaurateurs d' Europe

Riblji restoran Foša: vrhunska kvaliteta potvrđena članstvom u Jeunes Restaurateurs d' Europe

Posebnost restorana je dalmatinski sushi chefa Tomljanovića koji je predstavljen na japanskoj televiziji

Jedan od najjačih zadarskih restoranskih aduta u vrijeme „Tuna, Sushi & Wine festivala“ bit će, kao i na dva protekla festivalska izdanja, znameniti riblji restoran „Foša“ kojega je ekstravagantni američki kuhar i televizijski putopisac Anthony Bourdain uvrstio među najbolje hrvatske restorane.

Čak i više od slavnog američkog gurmana, o tomu svjedoči činjenica kako je „Foša“ jedini zadarski te jedan od svega 13 hrvatskih restorana s oznakom JRE – JeunesRestaurateurs d' Europe – udruge koja postoji već 43 godine i sa svojih 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije, Hrvatske, Luxemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije, Španjolske i odnedavno Australije – okuplja najbolje restorane i chefove u Europi.

Što ih je privuklo takvoj laskavoj procjeni zadarskog ribljeg restorana? Najkraće rečeno, magična formula vrhunskog gastro užitka, ugodnog okruženja i povijesnog ambijenta zadarskih bedema i višestoljetne lučice kao dodatnog šarma. Ipak, nije se sve dogodilo preko noći.

„Restoran je renoviran prije osam godina, kada smo i dobili novu postavu na čelu s vrhunskim chefom Damirom Tomljanovićem. Od tada smo krenuli s modernijom pričom i novom restoranskom filozofijom“, kaže Ana Šašek, osoba zadužena za marketinške aktivnosti restorana koji je u vlasništvu Mate i Luke Nižića. Nova priča u suštini predstavlja najbolje od tradicionalne dalmatinske kuhinje s maštovitim i kreativnim kuharskim doradama. Uzbudljivi okusi uvijek svježih i vrhunskih namirnica u fusion kuhinji dali su restoranu nijansu prepoznatljivosti, visoki kulinarski standard te europsku restoransku klasu. 

Tako se na dnevnom meniju „Foše“ u vrijeme TSWF po preporuci sadašnjeg glavnog kuhara Saše Begana, može naći sashimiod tune uz pire od češnjaka,coulisod dalmatinske ljubičaste kapule i blini od sezama, odnosno dnevni izbor sushija s tunom, škampima ili lososom. Za glavno jelo poslužit će se brudet od tune s bijelim grahom, sezonskim povrćem i grilanom palentom, ili steakod tune u umaku od ovčjeg Roqueforta–najslavnijeg sira na svijetu – i zapečenom rimskom njokom.

Za desert „Foša“ nudi mousse bis na pločici od mueslija s bijelom čokoladom i jogurtom od šumskog voća te, azijskim posjetiteljima omiljeni slatkiš, knedle od rižinog brašna punjene šljivama ili breskvama i karamelizirane smeđim šećerom. Cijena jednog menija s predjelom, glavnim jelom i desertom kreće se od 100 do 150 kuna, ovisno o prigodama i vrsti sezonskog menija.

„Kvaliteta našeg restorana prepoznata je i među našim kolegama koji su nas prije tri godine nominirali za članstvo u udruzi JRE. Ponosni smo što iz godine u godinu uspijevamo održati kvalitetu i što smo uvijek među top 10 hrvatskih restorana“, ne skriva Šašek zadovoljstvo standardom „Foše“ koji je pohvaljen i na talijanskoj televiziji odgastronovinarkeMarine Garibaldi. Restoran „Foša“ radi svaki dan od 12 sati do ponoći.

Posebnost su sezonska ponuda i dalmatinski sushi

„Baziramo se, prije svega, na kvalitetnoj i svježoj domaćoj namirnici. Dobavljači su nam domaći ljudi, a ponuda sezonska od bundeve i kestena do artičoka i šparoga. Dakle, samo ono što je svježe“, ističe Beganposebnost restorana „Foše“. Posebnost je i dalmatinski sushi chefa Tomljanovića koji je predstavljen na japanskoj televiziji u kulinarskom showu kojega gleda 16 milijuna ljudi.


Reci što misliš!