Uskrs na stolu
Uskrsna orehnjača, klasika bez koje ne možemo
Kakav bi to blagdanski stol bio bez mirisne štruce domaćeg tijesta nadjevenog slasnim orasima? Uskrs, Božić i gotovo sve posebne prilike u Hrvata slave se uz bogatu blagdansku trpezu, na kojoj ćete najčešće pronaći orehnjaču, makovnjaču i slične tradicionalne slastice.
Index Rouge vam
daje recept za domaću orahnjaču, koji je primjenjiv i za punjenje s
rogačem ili nekom sličnom namirnicom.
Namirnice:
700 g brašna za dizana tijesta
350 g šećera
600 g mljevenih oraha
100 grama grožđica
½ litre mlijeka
3 jaja
30 g maslaca
40 dag svježeg kvasca
1 vanilin šećer
limunova korica
prstohvat soli
rum po želji
šećer za posipanje
Priprema:
U dubokoj zdjeli razmrvite svježi kvasac te ga prelijte s 200 ml mlijeka
i žlicom šećera. Izmiješajte sastojke, prekrijte ih krpom i stavite da
se „dižu“ petnaestak minuta na toplom mjestu.
U loncu na štednjaku zagrijte 300 grama šećera s preostalim mlijekom.
Ovoj smjesi dodajte malo naribane limunove korice (može i narančina!),
mljevene orahe te grožđice koje ste prethodno namočili u rumu. Ako ne
želite alkoholnu orehnjaču, grožđice možete namočiti u mlijeku, ili ih
kremi dodati bez prethodnog vlaženja. Kremu kuhajte dok ne postigne
željenu gustoću, pa ju odložite sa strane da se ohladi.
Kad radite tijesto imajte na umu da se mokre namirnice i suhe namirnice
miješaju odvojeno. U brašno stoga dodajte ostatak šećera, jedan vanilin
šećer i prstohvat soli, a svježi kvasac promiješajte s jednim jajetom.
Spojite namirnice zajedno, izradite tijesto mikserom ili rukama, od
njega načinite kuglu, te ju ostavite barem pola sata na toplom mjestu da
se digne.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a svaki od njih razvucite u
pravokutnik debljine oko jednog centimetra. Žlicom ravnomjerno prekrijte
obje površine tijesta nadjevom te ih savijte u štrucu. Lim za pečenje
namažite maslacem, a na njih stavite štruce orahnjače koje ste premazali
s dva izmućena jaja. Orahnjače pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na
180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta.
Tople orahnjače pospite šećerom u prahu.
Vezane vijesti
-
Ako se građani budu pridržavali epidemioloških mjera koje je Nacionalni stožer CZ propisao, neće se tijekom Uskrsa dogoditi ništa dramatično, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u subotu za Hrvatski radio.
-
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave prema gregorijanskom kalendaru, istaknuvši kako ga dočekujemo u izazovnim okolnostima te je stoga naglasio potrebu uzajamnog povjerenja, razumijevanja i poštovanja.
-
Blagdani su tradicionalno razdoblja kad se u trgovini troši više nego obično, a prosječno hrvatsko kućanstvo u uskrsnom tjednu potroši oko 15 posto više nego u običnim tjednima tijekom godine.
-
Izdvojeno
-
Taksisti dobivaju svoju “osobne kartice”: Vrijediti će pet godina, provjeravati će se niz kriterija
-
Dođite u Glazbenu zbirku Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak 16. prosinca na Božićni kviz!
-
Na osunčanom Trgu Petra Krešimira IV u Pagu održan je svečani doček Svete Lucije, zaštitnice svjetla, koji je privukao brojne građane i posjetitelje.
-
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.