Lifestyle

S malo ulja

Kuhanje u woku

Kuhanje u woku

Tradicionalna kineska posuda koristi se za sve vrste pripreme hrane

Wok je tava s dubljim i zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kineska kuhinja poznata je po naprednim tehnikama i posuđu, a kuhanje u woku je efikasno i brzo, a zahtijeva vrlo malo ulja. Ovo posuđe savršeno je za stir-fry kuhanje, a neophodno je u svakoj kuhinji u kojoj se kuha kineska hrana, piše she.hr

Želite li kuhati zdravu hranu bez masnoća, wok možete koristiti za različitu upotrebu, od kuhanja, pirjanja, prženja, kuhanja na pari te za pripremu deserta. Mnogo ljudi pogrešno smatra kako je wok prikladan isključivvo za pripremanje egzotičnih jela, no ukoliko pitate bilo koju kuharicu koja u svojoj kuhinji koristi wok, reći će vam kako je wok odličan io za pripremu mnogih domaćih tradicionalnih jela.

Čišćenje prije upotrebe

Prije prve upotrebe wok ručno operite s malo sredstva za pranje posuđa i držite iznad plamena. Zatim stavite jednu do dvije žličice ulja za kuhanje u wok, a papirnatim ubrusima obrišite ostatak ulja. Na taj način ćete spriječiti hrđanje. Prije prvog korištenja možete staviti vodu i čaj u wok, zagrijati na visokoj temperaturi, zatim odstraniti vodu, obrisati i postupak ponoviti tri puta. Zatim u wok dodajte malo ulja i papirnatim ubrusom rasporedite po cijeloj površini. Zagrijte, zatim operite i postupak ponovite dva ili tri puta.

Stir-fry huhanje

Riječ je terminu koji opisuje dvije kineske tehnike kuhanja (chǎo i bào) koje se razlikuju po brzini, izvedbi, temperaturi korištenoj za vrijeme kuhanja i intenzitetu bacanja hrane u woku u funkciji miješanja. Radi se o najpopularnijoj kineskoj metodi kuhanja prvenstveno stoga jer je brzo i ne zahtijeva puno ulja. Namirnice se dodaju u ugrijani wok i kontinuirano se miješaju za vrijeme kuhanja.

Uvijek kuhajte na srednje ili visokoj temperaturi te koristite jako malo ulja. U woku se hrana brzo kuha, stoga unaprijed pripremite sve potrebne namirnice. Hranu narežite na male komadiće i otprilike podjednake veličine.

Kada kuhate stir-fry metodom, uvijek zagrijte wok minutu ili dvije minute prije nego dodate namirnice, uključujući ulje. Zavrtite wok kako bi se ulje rasporedilo po cijeloj površini. Držite se ovog rasporeda: najprije stavite začine, luk ili češnjak, zatim meso, pa povrće, a na kraju najlakše lisnato povrće. Lopaticom ili štapićima za kuhanje miješajte hranu kako ne bi zagorjela. Previše hrane u woku može uzrokovati smanjenje temperature, stoga najprije skuhajte meso, izvadite pa kuhajte povrće, a zatim vratite meso u wok.

Kuhanje na pari

Ukoliko kuhate hranu na pari (ili pirjate) potrebno je na wok postaviti posebnu mrežicu, iznad vode koju zagrijte do vrenja. Hrana se može kuhati na pari ili direktno postavljanjem na mrežicu (meso) ili u posebnoj posudi. (bambusiva košarica ili šupljikava posuda). S vremena na vrijeme provjeravajte vodu i prema potrebi dodajte kipuću vodu.

Mariniranje

Namirnice kao što su seitan, tofu, tempeh, riba i morski plodovi trebaju se prethodno marinirati oko 30 minuta. Sok od agruma odlično djeluje kao saveznik kod kuhanja hrane kao što je riba, škampi i školjke, stoga je za mariniranje ove hrane dovoljno 10 minuta. Suha hrana poput crnih gljiva, kore mandarine i škampi mora se namakati u toploj tekućini oko 30 minuta.

she.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.