Lifestyle

Čišćenje organizma

Top pet namirnica za proljeće

Top pet namirnica za proljeće

Sigurno vam je već dosta hladnog vremena i zaželjeli ste se novih boja i okusa? Sada je idealno vrijeme da probudite organizam, eliminirate nakupljene otrove i skineš višak kilograma, a u tome vam  mogu pomoći proljetne namirnice koje predstavljaju raznobojne riznice zdravlja, piše zdravakrava

Pročitajte kojih pet namirnica obavezno trebate uvrstiti na svoj stol u nadolazećim tjednima.

1. Šparoge

Šparoge se mogu pohvaliti širokom paletom korisnih tvari. Ističu se sadržajem vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi, zatim vitamina A te folata i vitamina C.

2. Jagode

Ove prekrasne crvene niskokalorične bobice divnog okusa imaju nevjerojatan antioksidativni kapacitet i kotiraju vrlo visoko na ljestvici hrane s najvišim sadržajem antioksidansa. Među voćem nalaze se na četvrtom mjestu - odmah iza kupina, brusnica i malina, a uzmu li se u obzir sve namirnice uključujući voće, povrće i začini po jedinici serviranja, jagode su na visokom trećem mjestu (iza kupina i oraha).

3. Rotkvice

Rotkvica je povrće koje kao i brokula, kelj, kupus, cvjetača i korabica pripada porodici krstašica. Poznato je kako su krstašice bogate posebnim sumpornim spojevima tzv. glukozinolatima – organskim molekulama koje u svojoj građi sadrže sumpor.

4. Marelice

Iako su konzervirane i sušene marelice dostupne cijele godine, u svibnju stižu i one svježe. Zbog visokog sadržaja beta-karotena njihovom konzumacijom pripremaš kožu za ljetno sunce. Osim beta-karotena, marelice se mogu pohvaliti i sadržajem vitamina C i prehrambenih vlakana. Vlakna su važna za dobru probavu, pridonose izmjeni tvari u organizmu te će svakako biti korisne osobama koje pokušavaju izgubiti višak kilograma.

5. Mladi luk

Mladi luk je još jedna vrlo korisna proljetna namirnica. Osigurava samo 30 kalorija na 100 g namirnice, a obiluje raznim nutrijentima poput fitokemikalija, vlakana, vitamina i minerala. Poput češnjaka, ali u manjoj količini, mladi luk sadrži alicin. Alicin je spoj koji smanjuje proizvodnju kolesterola u jetri, a posjeduje i antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

zdravakrava/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.