Lifestyle

Mitova o kukuruzu sve je više

Kukuruz šećerac – zdravlje na svakom koraku

Kukuruz šećerac – zdravlje na svakom koraku

Kukuruz, a posebno šećerac, nezasluženo je na lošem glasu kod raznih 'stručnjaka'. Šećerac ima sočno i ukusno zrno, koje osim škroba sadrži i bjelančevine, te je stoga i vrlo zdrav. Unatoč tome, mitova o kukuruzu sve je više, piše magazin.hr

Pročitajte najčešće. Kuhani ili pečeni kukuruz jedan je od najzdravijih fast-food proizvoda koji ćete kupiti na cesti. No, neki ga sve češće, a potpuno nepravedno, trpaju u isti koš s nezdravom hranom.

Najveći mitovi o kukuruzu

Većina kukuruza je genetski modificirana

Čak je i u SAD-u samo tri do četiri posto kukuruza uzgojenog za ljudsku konzumaciju GM. U Hrvatskoj se GMO ne prodaje.

Kukuruz deblja, zato se njime tovi stoka

Kukuruz ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Drugim riječima, kukuruz je zapravo jedna od zdravijih namirnica! To što ga neki natope maslacem i nerazumno sole je druga priča.

Kuhanje čini kukuruz manje hranjivim

Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, zapravo se povećava kad kukuruz omekša.

Kukuruz ne sadrži zdrave sastojke

Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitokemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna (3 grama po klipu).

Kukuruz treba birati prema boji zrna

Raznolikost je daleko manje važna od svježine. Bilo koji kukuruz može biti loš ako je star. Ni boja nije ključna za kvalitetu. Žuta, bijela, dvobojni, ništa ne smeta. Boja ovisi od regije do regije.

magazin.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.