Lifestyle

Jesenski gušti

Jesenska rapsodija okusa u restoranu Kornat

Jesenska rapsodija okusa u restoranu Kornat

Srijeda će tako biti namijenjena „večeri šefa kuhinje" u kojoj će se gostima svaki puta ponuditi nešto posebno, fino i u jesenskome štihu

Svako godišnje doba za naše nepce donosi nešto novo, drugačije i specifično - kako u bojama, okusima tako i u mirisima. Plodovi jeseni već su u velikome mahu počeli osvajati sve one koji na svome meniju vole vidjeti raskošne i tople boje gurmanskih čari kestena, bundeve, cimeta,... a sve to „preliveno" vrhunskim mladim vinom...

Restoran Kornat prepoznao je ljepotu tih jesenskih specijaliteta te ponovno odlučio svojim građanima i njihovim gostima ponuditi kušanje i uživanje u finim, nesvakidašnjim jelima sačinjenima od namirnica specifičnih za ovo doba godine. Od srijede, 7. studenog, u restoranu Kornat je započela četverodnevna ponuda posebnih menija po povoljnim, akcijskim cijenama u kojima će svi ljubitelji gurmanskih poslastica moći „guštati" kroz cjelovečernje sljedove.

Srijeda će tako biti namijenjena „večeri šefa kuhinje" u kojoj će se gostima svaki puta ponuditi nešto posebno, fino i u jesenskome štihu. Tako smo jučer uživali u prvoj takvoj večeri u kojoj nam je bio ponuđen meni u tri slijeda uz čašu vina po izboru (crno, bijelo):

Hladno predjelo:

- terina od kestena s porilukom i gljivama uz finu redukciju od Plavca malog

Za glavno jelo se moglo odabrati između teletine i junetine:

- Meni s teletinom: teleći medaljoni u jesenskom umaku s gljivama i lećom te njokima od kestena kao prilogom

- Meni s junetinom: Pikantna marinirana junetina, u španjolskom umaku s paprikom i chillijem uz njoke od kestena kao prilog

Desert:

- Krema od kestena, tamne čokolade i karamele ili voćna varijanta - lagana krema od mandarina sa šlagom

U ponudi vina bili su:

Vrhunsko bijelo vino - Gegić Boškinac, 2011., Novalja
Crno vino - Cuvée Tomislav, između Caberneta i Syraha, Nadin

Od sredine do kraja tjedna, Kornat vam nudi samo najbolje gastro poslastice

Beaujolais Nouveau je mlado crno vino napravljeno od ručno svjetski poznate vinske regije  Beaujolais. Dok je uobičajeno da se crna vina poboljšavaju starenjem i odležavanjem , kod Beaujolaisa Nouveau i, kod boljeg Beaujolais Villages Nouveau, bitno je uživati u njima dok su mladi i svježi

„Srijedom će se održavati Večeri šefa kuhinje", potvrdila nam je to voditeljica restorana Kornat, Sandra Petričić. „S obzirom da je pastrva bila nešto što se u prošlogodišnjoj ponudi ponavljalo, ove godine uvodimo promjenu te će svake srijede na meniju biti nešto drugo. Riječ o večeri u 3 ili 4 slijeda uz koju dolazi i čaša vina (crnog ili bijelog) za 110 kn. Ponuda će uvijek biti veća, ljepša i drugačija kao što je prve srijede bila marinirana junetina u španjolskom umaku s njokima napravljenima od kestena uz dodatak muškatnog oraščića."

Ponuda menija u sljedovima nastavit će se i četvrtkom, petkom i subotom kada će u ponudi također biti 3 slijeda no u nešto jeftinijoj varijanti - za 80 kuna, također uz čašu vina. Petkom će u ponudi biti naglasak na riblje večeri. Opet će biti i pastrva u ponudi, ali ne samo pastrva. Iako se pokazala senzacionalnom te su večeri pastrve polučile jako dobre rezultate, kaže nam Sandra, odlučili su uz nju proširiti ponudu ribe. "S obzirom da smo u Dalmaciji, smatramo da ima mjesta i za sve ostale ribe koje su također vrijedne kušanja i „upoznavanja".

Sljedeći tjedan salvi se mlado francusko vino - Beaujolais Nouveau vinarije Georges Duboeuf

Sljedeći tjedan voditeljica nam je najavila nešto zaista posebno i vrijedno kušanja, prije svega iz razloga jer se događa jednom godišnje - Beaujolais Nouveau.

To će se organizirati sljedeći četvrtak, 15.11. Inače se večeri francuskog mladog vina održavaju svake godine, trećeg četvrtka u 11. mjesecu. "Mi već četvrtu godinu za redom radimo tu ponudu s vinarskom kućom Georges Duboeuf, inače kraljem Beaujolaisa poznat u čitavom svijetu. To je jedna jako lijepo priča o mladome vinu koje u Francuskoj proizvodi od samo jedne sorte grožđa, Gamay", kaže Sandra.

Georges Duboeuf , rođen u malom mjestu Chaintree 1933. utemeljio je vinariju Les Vins Georges Duboeuf 1964.g., Vinarija je najviše poznata po popularizaciji i proizvodnji Beaujolais vina. Danas vinarija surađuje s 400 vinogradara i trinaest velikih Vinarija Duboeuf stvorila je izuzetan ugled, proizvodi 23 te Nouveau u svijetu na najvažnijim tržištima od SAD, do Japana Rusije, itd. Za svoja vina osvojili su niz svjetskih nagrada, napomenimo CONCOURS des GRANDS VINS de FRANCE i CONCOURS des GRANDS VINS de BEAUJOLAIS .

Na meniju vas u četvrtak, 15.11., očekuje prava gurmanska poslastica koja će, vjerujemo, oduševiti i one najzahtjevnije ljubitelje gastro užitaka.

Beaujolais voćnih aroma malina, jagoda, crvenih ribiza, i drugog crvenog voća,crna. Odlično paše uz bijela mesa, piletinu, kobasice, sušena mesa, razne sireve

Sljedovi će ići sljedećim redoslijedom:

- pašteta od guščje jetre na crostinu od maslaca
- terina od guščje jetre i pistacija
- pačja prsa u umaku od kestena i suhih šljiva
- pačji confié s pireom od celera na soteu od suhih vrganja
- duet mousseva od crne čokolade s redukcijom naranče i kestena s aromom cimeta

Zanimljiva je činjenica da je po francuskom zakonu zabranjeno prodavanje i puštanje u optjecaj tog vina prije 3. četvrtka minutu nakon ponoći. Prije toga se ne smije puštati u optjecaj. I ove godine, povodom održavanja večeri mladog vina Beaujolais Nouveau, radimo i specifičan meni zato što je i cijeli taj događaj i ugođaj poseban. Htjeli smo ljudima, s tom kulturom ispijanja mladog vina, unijeti jedan večernji ugođaj na kraju radnog dana, izbrisati tugu, depresiju i usamljenost kod ljudi, uz povoljne cijene, da se dođu opustiti, podružiti s najmilijima uz finu kapljicu i savršene okuse i mirise jeseni. Naglašavamo kako će meni namijenjen Beaujolaisu biti u ponudi SAMO od četvrtka, 15.11. do subote 17.11., tako da oni koji žele rezervirati stol za jednu od te tri večeri nek to učine što prije jer jednom kada se rezervacije popune, to je to. Do sljedeće godine će se oni koji se nisu stigli najaviti morati strpjeti, kaže voditeljica.

Jesenski štih na pijatu

S početkom od srijede, 7.11., kao „Večeri šefa kuhinje" za 110 kn te četvrtak, petak i subota kao večeri s menijem u tri slijeda za 80 kuna biti će u ponudi najvjerojatnije do proljeća iz razloga što, kaže nam Sandra Petričić, želi da se kratki periodi u kojima se nude ovakvi i slični meniji produže, ponude ljudima jedno uživanje u nečem zaista posebnom i nesvakidašnjem.

„Želimo ljudima priuštiti jednu ugodnu večer za sva osjetila; uz maestra na klaviru, gitare, vrhunsku spizu i nezaobilazno druženje koje je nešto na što smo svi polako i zaboravili, a na čemu smo odgojeni. Svi smo mi odgajani za stolom za kojim smo sjedili, jeli i razgovarali. I zato mislim da je potrebno ponovno probuditi u ljudima to uživanje u jelu i piću. To druženje za stolom najljepša je slika za sva godišnja doba, a ponajprije za jesen i zimu, godišnja doba kada se nekako svi zatvaramo u sebe i svoje domove."

Od sredine do kraja tjedna, restoran Kornat će tako nuditi, uz standardne menije, i one za specifičan, profinjeni gušt. „Mislim da ćemo građanima Zadra i njihovim gostima ponovno ponuditi nešto novo i drugačije, čega definitivno nedostaje u ponudi našeg grada; unijeti jednu svježinu i originalnost boja, okusa i mirisa koja se pomalo zaboravila, a to nikako ne bismo smjeli dozvoliti...", rekla nam je za kraj Sandra Petričić te pozvala sve zainteresirane da se odazovu i prepuste jesenskim guštima i ugodnim večerima u restoranu Kornat


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.