Lifestyle

Zdrave masti

Koje ulje izabrati, maslinovo ili bučino?

Koje ulje izabrati, maslinovo ili bučino?

Kao i u svemu, najbolje bi bilo kombinirati razne izvore masti u prehrani, no važno je znati da je bučino ulje poželjan dio naše prehrane. Kao i maslinovo, sadrži za zdravlje važnu omega-9 masnu kiselinu, no u maslinovom je ulju ona u znatno većem udjelu, što mu daje na kvaliteti i omogućava veću stabilnost, piše magazin.hr

Osim jednostruko nezasićene omega-9 masne kiseline, bučino ulje sadrži više od 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno omega-6 masnih kiselina. Iako je omjer mono- i višestruko nezasićenih masnih kiselina u ovom ulju pogodan, u modernoj prehrani generalno unosimo puno više omega-6 u organizam nego što bi trebali.

Omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina bi trebao biti otprilike 1:5 u prehrani, no danas se ovaj omjer promijenio u korist omega-6 masnih kiselina, a svaki višak djelovat će proupalno u organizmu. Osim korisne omega-9-masne kiseline, bučino ulje sadrži karotenoide, vitamine topive u mastima, među kojima ga vitamin E štiti od oksidacije, te minerale, prvenstveno magnezij i mangan.

Od pozitivnih svojstava svakako treba istaknuti učinak na prostatu, tako se preporučuje svakodnevna konzumacija kod dobroćudnog povećanja prostate, pomaže smanjenju povišenog LDL kolesterola u krvi, dobra je prevencija od ateroskleroze, zbog antioksidativnog sastava ima pozitivan učinak na oči i td.

Bučino ulje najbolje je upotrebljavati svježe, a ne izlagati visokim temperaturama, tako će salate, svježi sir ili sladoled s bučinim uljem i bučinim sjemenkama biti prava poslastica!

magazin.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.