Lifestyle

Problemi s jetrom mogu biti nasljedni

Evo namirnica koje pospješuju rad jetre, organ koji filtrira štetne tvari

Evo namirnica koje pospješuju rad jetre, organ koji filtrira štetne tvari

Jetra je iznimno važan organ. Razmišljajte o njoj kao sustavu za filtriranje vašega organizma - upija loše tvari, a propušta dobre.

Ima mnogo važnih funkcija koje osobu održavaju zdravom. Pazi da štetne tvari ne završe u krvotoku i pomaže pri probavi. Nutrijente iz hrane pretvara u sastavne dijelove krvi koji su nam nužni, pohranjuje vitamine i minerale te o oslobađa proteine i enzime koji su važni za održavanje hormonalne ravnoteže. Imunološkom sustavu pomaže u borbi protiv infekcija, uklanja bakterije iz krvi te proizvodi žuč koja je važna za probavu.

Problemi s jetrom mogu biti nasljedni ili simptom nekih drugih bolesti, a doprinose riziku od pretilosti, kardiovaskularnim bolestima, kroničnom umoru, glavobolji, probavnim problemima i alergijama. Njezino se zdravlje uvelike može regulirati hranom koju unosimo. Evo nekoliko namirnica koje pospješuju rad jetre:

1. Češnjak

Češnjak pomaže jetri da aktivira enzime kojima se izbacuju toksini. Sadrži i visoki udio alicina i selena koji prirodno pomažu jetri u čišćenju.

2. Grejp

Sok grejpa pomaže jetri pri izbacivanju kancerogenih tvari i toksina.

3. Cikla

Cikla je puna flavonoida koji općenito pomažu funkcijama jetre.

4. Zeleno lisnato povrće

Povrće poput zelene salate ili špinata imaju svojstvo neutraliziranja metala, kemikalija i pesticida koji se vjerojatno nalaze u vašoj hrani te služe kao obrambeni mehanizam jetre.

5. Zeleni čaj

Ovaj je čaj prepun antioksidansa koji poboljšavaju funkciju jetre.

6. Avokado

Također sadrži antioksidanse koji pomažu jetri u izbacivanju štetnih tvari.

7. Brokula i prokulice

Ove dvije vrste podižu razinu glukozinolata koji pomaže u proizvodnji enzima.

8. Limun

Svi znamo da su agrumi zdravi zbog bogatstva vitaminom C, ali limuni pomažu našem tijelu pri čišćenju toksičnih tvari i u procesu probave.

9. Kurkuma

Ovaj začin pomaže pri probavi masnoća i stimulira proizvodnju žuči.

S obzirom da smo u podneblju u kojemu je opijanje dio tradicije, treba imati na umu da alkohol značajno opterećuje i narušava kvalitetan rad jetre. Ako želite zdrav "filter", ne opijajte se.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.