Lifestyle

Upozorenje

Kemikalije u hrani povećavaju rizik od pobačaja za 80 posto

Kemikalije u hrani povećavaju rizik od pobačaja za 80 posto

Kemikalije koja se nalaze u plastičnoj ambalaži brojnih kućanskih proizvoda, ali i konzervama hrane te namirnicama za kuhanje u mikrovalnoj mogu znatno povisiti rizik od spontanog pobačaja, pokazala je studija Sveučilišta Stanford. Prema njemu, žene koje u krvi imaju veće razine kemikalije bisfenola A (BPA) imaju i do 80 posto veći rizik od pobačaja, piše The Telegraph.

Isto upozorenje o štetnosti ftalata i BPA odnosi se i na partnere žena koje pokušavaju začeti, jer dokazano smanjuju mušku plodnost te oštećuju spermije. Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći izlaganje tim kemikalijama, stručnjaci ističu kako bi trudnice svakako trebale izbjegavati podgrijavanje hrane u plastičnim posudama ili pijenje iz plastičnih boca koje su bile na suncu.

- Spontani pobačaji u prva tri mjeseca trudnoće su vrlo česti, a smanjenje izlaganja opasnim kemikalijama će smanjiti rizik takvog završetka trudnoće - rekla je voditeljica studije, dr. Ruth Lathi.

Dodaje kako od 15 do 20 posto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a znanstvenici još uvijek identificiraju sve faktore koji tome doprinose.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.