Prijatelji životinja donose:
Veganski recepti za svaki blagdanski stol!
Bilo da se radi o pečenki od seitana, sarmi, pohanim sojinim odrescima, francuskoj salati ili pak makovnjači, čupavcima od čokolade, savijači od lješnjaka ili nekoj drugoj veganskoj poslastici jasno je da se jela bez mesa, jaja, kravljeg mlijeka i meda mogu naći na svakom blagdanskom stolu na veselje svih okupljenih kao i spašenih životinja.
Kako bi potaknuli građane da spreme tradicionalna jela na suosjećajan i zdraviji način, Prijatelji životinja veganskim receptima ukusnih domaćih jela podsjećaju da blagdane svatko može provesti i bez jela od životinjskih namirnica.
Svi recepti s fotografijama mogu se vidjeti na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr, kao i kalendar Prijatelja životinja za 2014. godinu koji uz predivne fotografije životinja sadrži i recepte slasnih veganskih jela.
Zimska juha od graha
Sastojci: 250 g suhoga graha, 100 g ječmene kaše, 1 glavica luka, 100 g mrkve, 100 g korijena celera, maslinovo ulje, ružmarin, peršin, sol, papar.
Priprema: Na maslinovom ulju prepržiti luk, mrkvu i celer te dodati ružmarin i grah, koji smo prethodno namočili. Dodati vodu i pustiti da se grah skuha. Kada je grah kuhan, odvojiti malu količinu, a ostatak izmiksati. Vratiti nazad kuhani grah, dodati kuhanu ječmenu kašu i pustiti da sve zajedno prokuha. Pri posluživanju juhu posuti peršinom i pokapati maslinovim uljem.
Hladetina
Sastojci: 300 g dimljenog seitana, 2 korijena peršina, ¼ korijena celera, 2 mrkve, 1 glavica luka, 3 češnja češnjaka, 1 list lovora, papar, ulje, 3 žlice agar-agara, sol, začin za juhu
Priprema: Luk sitno narezati i pirjati na ulju dok ne omekša. Povrće (osim češnjaka) narezati na velike kocke i dodati na luk. Sve zajedno lagano pržiti oko 5 minuta, uz stalno miješanje. Zatim uliti 1 ½ l vode. Dodati lovor, papar, sol, češnjak i začin za juhu te na kocke narezani seitan. Kuhati 1 sat, a zatim dodati agar-agar i kuhati još 5-10 minuta, da se agar-agar rastopi. Dobro promiješati i ostaviti da se hladi preko noći.
Francuska salata
Sastojci: 5-6 krumpira (srednje veliki), 3 mrkve, 1 šalica graška, 3-4 kisela krastavca, 1 žlica limunovog soka, 2-3 žlice majoneze bez jaja, 1 žlica senfa, sol
Priprema: Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol, pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Po želji, mogu se dodati na kockice narezani tofu sir i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.
Pečenka
Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira
Priprema: Komade seitana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
Sarma
Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), 0,5 šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 4 žlice brašna tip 850, 2-3 žlice sojinog umaka; 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna, sol, crvena mljevena paprika, ulje
Priprema: Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.
Pohani sojini medaljoni
Sastojci: 200 g sojinih medaljona, polubijelo brašno, sojino ili zobeno nezaslađeno mlijeko, ulje, krušne mrvice, sol, umak od soje, senf, češnjak
Priprema: Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijediti i ohladiti. Medaljone preko noći marinirati u marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Uvaljati medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, biljnoga mlijeka i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnuti mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče. Zatim pržiti u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti sa salatom od mrkve i celera ili francuskom salatom.
Orehnjača
Sastojci: za tijesto - 1 kg polubijeloga brašna (tip 850), 4 g svježega kvasca, 3-4 žlice ulja, 3 žlice smeđeg šećera, sojino mlijeko, prstohvat soli, malo kurkume; za nadjev - 700 g mljevenih oraha, smeđi šećer, sojino mlijeko, korica limuna, grožđice namočene u rumu (po želji)
Priprema: Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Dobivenu smjesu umiješati u brašno i dodati sol, šećer, ulje, kurkumu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se ponovno diže. Nadjev napraviti od oraha, prelivenih vrućim sojinim mlijekom. Dodati šećer, grožđice i naribanu limunovu koricu. Kad se tijesto udvostručilo, razvaljati ga na debljinu od 2 cm. Napuniti nadjevom i saviti u valjak. Staviti na nauljeni viši lim i pustiti da se diže još oko 15 minuta. Peći 35-45 minuta na 180°C.
Čupavci
Sastojci: za tijesto - 25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag biljnog margarina, 2,5 dl sojinoga mlijeka, 1 prašak za pecivo, 4-10 dag kokosa, vanilin šećer; za preljev - 30 dag čokolade za kuhanje, 15 dag biljnog margarina, 10 žlica sojinoga mlijeka; 20 dag kokosa u prahu
Priprema: Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašten lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Savijača od lješnjaka
Sastojci: 380 g + 8 žlica šećera posebno, 600 ml svježe iscijeđenog soka od naranče, 200 g očišćenih pistacija, 200 g lješnjaka, 2 žličice mljevenog cimeta, 200 g margarina; 500 g kora za savijače
Priprema: Za sirup pomiješati narančin sok s 380 g šećera i staviti na vatru. Kuhati dok se šećer ne rastopi i sirup malo ne iskuha. Samljeti grubo pistacije i lješnjake s ostatkom šećera i pomiješati s cimetom. Rastopiti margarin. Premazati lim margarinom. Premazati list tijesta margarinom i posuti smjesom od lješnjaka i pistacija te zarolati i tako ponoviti dok se ne potroši tijesto i nadjev. Narezati savijače na manje komade i staviti ih peći na 180°C, 50-ak minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i tople savijače preliti sirupom. Ostaviti da se ohladi, a zatim izrezati do kraja.
Vezane vijesti
-
-
Ove godine Svjetski dan veganstva poziva sve da razmisle o vrijednosti života svih životinja
-
Prvi veganski roman 'Mliječni put' bit će pušten u prodaju tijekom Festivala održivog življenja ZeGeVeGe koji se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 18. rujna
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.