Lifestyle

Prvi utorak prije Čiste srijede

Sretan i slastan Dan palačinki uz nove recepte i male trikove

Sretan i slastan Dan palačinki uz nove recepte i male trikove

Prvi utorak prije Čiste srijede diljem svijeta slavi se Dan palačinki. Organiziraju se utrke s palačinkama u tavi, natjecanja u bacanju u vis (rekord je 9,45 metara) te pripremaju slasne, slatke i slane delicije. Dan palačinki počeo se slaviti iz praktičnih razloga - kako bi se potrošio višak jaja, šećera i masti prije korizme, a tradicija se zadržala do danas.

Poželite li oduševiti ukućane i goste slasnim palačinkama, najvažnija je dobra smjesa. Iako svaka domaćica ima male tajne, provjereno dobra je kombinacija jaja, miješanog oštrog i glatkog brašna, mlijeka, soli, mineralne vode i ulja. Kao osobni pečat dodajte limunovu koru, cimet, vaniliju ili ribani đumbir.

Neki chefovi u brašno dodaju praška za pecivo, a umjesto mlijeka u smjesu se stavlja i jogurt. Najbolje je da smjesa za palačinke odleži u hladnjaku nekoliko sati prije pečenja pa, ako želite palačinke za večeru, smjesu napravite već popodne. Isto tako, da biste osigurali da ne budu premasne, pecite ih u teflonskoj ili keramičkoj tavi s malo ulja i maslaca. Pečete li slane palačinke, kako bi bile zdravije, osim običnog ulja dodajte i maslinovo ulje, a isto ulje može se dodati i u smjesu, posebice kod pripreme slanih palačinki u mediteranskom stilu. Kako bi bile lake prozračne, pola količine mlijeka zamijenite vodom, a i redoslijed dodavanja sastojaka za smjesu čini razliku. Kuhari savjetuju da počnete od jaja. Dodajte im mlijeko pa nastavite miksati. Zatim umiješajte brašno. Količinu brašna najbolje je odrediti prema gustoći smjese.

Ona bi trebala biti vrlo gusta, ali kada dodate brašno, umjesto električne miješalicom smjesu nastavite miješati pjenjačom. Na kraju možete dodati malo mineralne vode pa ostalih sastojka ovisno o ukusu. Kada je riječ o nadjevima, varijacija je zaista bezbroj pa pustite mašti na volju.

Karamela krokant ili ukrasi od karamele

Odličan su ukras za torte od palačinki. Usitnjeni ili cijeli bademi te orasi dodaju se u prženi šećer (karamel) i hlade.

Brojne kombinacije

Palačinke možete premazati kremom od vanilije s rumom ili pudingom od jagode. Ubacite i komadiće voća - poput primjerice ploški banana.

Čipkasti desert

Kako biste napravili "čipkaste" palačinke, ulijte smjesu u bocu s malim otvorom i istisnite je u tavu u oblicima srca, mreže itd. Pažljivo okrenite kad dobije boju i kratko pecite s druge strane.

Manje masne

Kako palačinke ne bi bile masne, u smjesu dodajte malo ruma i žustro izmiješajte. On daje aromu, ali i sprečava upijanje ulja u palačinke.

Čokoladna torta od palačinki

Sastojci: 4 jaja, 1,5 šalica mlijeka, šalica vode, 2 šalice brašna, 2 žlice šećera, 1/2 šalice kakaa, 85 g otopljenog maslaca, 2 žličice ekstrakta vanilije; krema: 500 ml mlijeka, 6 žlica šećera, 3 žlice brašna, žlica gustina, 2 žlice kakaa u prahu, 100 g čokolade za kuhanje; preljev: 200 g čokolade, žlica maslaca

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za palačinke i miksajte dok se ne sjedine. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Za to vrijeme napravite kremu. U malo mlijeka dodajte brašno i gustin te dobro promiješajte. Ostatak mlijeka pomiješajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Dodajte kakao u prahu i čokoaldu te miješajte dok se ne otopi. Ulijte mlijeko s brašnom i gustinom pa kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite kremu. Ispecite palačinke. Redajte palačinke tako da ih premazujete kremom, a završite preljevom od čokolade koju ste otopili na maslacu.

Crno-bijela fantazija

Sastojci: 60 g tamne čokolade, 2 žlice maslaca, 3-4 jaja, 50 g šećera, prstohvat soli, 300 ml mlijeka, žličica vanilin šećera, 2 žlice kakaa u prahu; nadjev: 200 g bijele čokolade, 200 ml slatkog vrhnja za šlag, 50 g šećera u prahu

Priprema: Otopite maslac i čokoladu miješajući na pari. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Umutite jaja pa dodajte šećer, sol, mlijeko, vanili šećer, brašno i kakao. Mutite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Polako dodajte smjesi otopljenu čokoladu. Ostavite smjesu da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata. Za to vrijeme otopite bijelu čokoladu na pari i pomiješajte je s vrhnjem. Ispecite malo deblje palačinke pa ih nadjenite kremom i zarolajte. Prema želji, pospite šećerom, prelijte rastopljenom crnom čokoladom, sokom od naranče ili u nadjev ubacite kandirano voće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.