Lifestyle

Ključ je u umjerenosti

Žao nam je, ali ne postoji zdrav šećer

Žao nam je, ali ne postoji zdrav šećer

Možda mislite da vam ne prijeti opasnost od debljanja i zdravstvenih tegoba zato što konzumirate med umjesto bijelog šećera, ali zapravo ste u zabludi.

Zasigurno ste čuli da bijeli šećer nije zdrav, ali da smeđi šećer te neki ostali zaslađivači jesu. Je li to stvarno istina? Kako piše Huffington post, nema zdravog šećera. Točnije, nema čak ni manje štetnog šećera. Nije važno je li riječ o običnom ili organskom šećeru - šećer je šećer! Prije nego što vas ovakve izjave naljute, pročitajte što stručnjaci kažu o toj temi.

Sav šećer je šećer

Ako konzumirate velike količine šećera, možete očekivati i da će vam to itekako utjecati na zdravlje. Pretilost, dijabetes, srčane bolesti... Sve su to rizici koje šećer nosi sa sobom. Neki su toga svjesni pa su umjesto klasičnog šećera odabrali agavin sirup, med ili kokosov šećer. No dr. Marion Nestle sa sveučilišta New York ističe: 'Šećer je šećer. Neovisno o tomu koji tip šećera koristite, razina šećera u krvi raste.' Dakle, količina je bitna. Čak i kad konzumirate med ili agavin sok, ne pretjerujte s količinom.

Šećer kao kombinacija fruktoze i glukoze

Ono što mi obično nazivamo stolnim šećerom, zapravo je saharoza - spoj koji se sastoji od 50 posto glukoze i 50 posto fruktoze. Većina sladila u određenoj mjeri sadržava upravo taj spoj koji, kao i mnogi drugi spojevi, uzrokuje određene procese u tijelu. Točnije, metabolički proces započinje unosom šećera u usta.

Većina se u konačnici apsorbira u tankom crijevu, gdje se šećer metabolizira i apsorbira u krv. Enzimi iz želuca onda pretvaraju šećer u glukozu. Tijelu je to potrebno, ali ako pretjerujete, događa se debljanje. Dakle, neovisno o tome što birate razvikane alternative šećeru, debljanje i njegove posljedice i dalje vam prijete ako pretjerujete s količinom, jer svaki zaslađivač, kao što ističu stručnjaci, sadržava i glukozu i fruktozu.

Nikakav šećer nije zdrav, ali ključ je u umjerenosti

Ono što je problematično u priči oko zdravih zaslađivača, objašnjava dr. Jaimie Davis sa sveučilišta Texas, jest 'halo učinak' zbog kojega se ljudi bolje osjećaju kada konzumiraju med ili agavin sirup. 'Ljudi koji koriste alternativne zaslađivače obično su fokusirani na svoje zdravlje pa onda samim time i ne pretjeruju s količinama. U takvim okolnostima alternativni zaslađivači zaista se pokazuju kao zdraviji izbor, ali zapravo je samo riječ o manjoj količini', tumači dr. Davis.

Navodi kako nijedna vrsta zaslađivača nije zdrava, ali je potrebna i ne izaziva nikakve probleme ako se konzumira umjereno. Dakle, normalno je i poželjno da unosite i slatko u svoj organizam, ali nipošto ne pretjerujte. Ako jedete velike količine slatkoga neovisno o tomu je li riječ o medu ili agavinom sirupu, možete očekivati probleme, jer i te namirnice sadržavaju iste spojeve kao i bijeli šećer.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.