Ključ je u umjerenosti
Žao nam je, ali ne postoji zdrav šećer
Možda mislite da vam ne prijeti opasnost od debljanja i zdravstvenih tegoba zato što konzumirate med umjesto bijelog šećera, ali zapravo ste u zabludi.
Zasigurno ste čuli da bijeli šećer nije zdrav, ali da smeđi šećer te neki ostali zaslađivači jesu. Je li to stvarno istina? Kako piše Huffington post, nema zdravog šećera. Točnije, nema čak ni manje štetnog šećera. Nije važno je li riječ o običnom ili organskom šećeru - šećer je šećer! Prije nego što vas ovakve izjave naljute, pročitajte što stručnjaci kažu o toj temi.
Sav šećer je šećer
Ako konzumirate velike količine šećera, možete očekivati i da će vam to itekako utjecati na zdravlje. Pretilost, dijabetes, srčane bolesti... Sve su to rizici koje šećer nosi sa sobom. Neki su toga svjesni pa su umjesto klasičnog šećera odabrali agavin sirup, med ili kokosov šećer. No dr. Marion Nestle sa sveučilišta New York ističe: 'Šećer je šećer. Neovisno o tomu koji tip šećera koristite, razina šećera u krvi raste.' Dakle, količina je bitna. Čak i kad konzumirate med ili agavin sok, ne pretjerujte s količinom.
Šećer kao kombinacija fruktoze i glukoze
Ono što mi obično nazivamo stolnim šećerom, zapravo je saharoza - spoj koji se sastoji od 50 posto glukoze i 50 posto fruktoze. Većina sladila u određenoj mjeri sadržava upravo taj spoj koji, kao i mnogi drugi spojevi, uzrokuje određene procese u tijelu. Točnije, metabolički proces započinje unosom šećera u usta.
Većina se u konačnici apsorbira u tankom crijevu, gdje se šećer metabolizira i apsorbira u krv. Enzimi iz želuca onda pretvaraju šećer u glukozu. Tijelu je to potrebno, ali ako pretjerujete, događa se debljanje. Dakle, neovisno o tome što birate razvikane alternative šećeru, debljanje i njegove posljedice i dalje vam prijete ako pretjerujete s količinom, jer svaki zaslađivač, kao što ističu stručnjaci, sadržava i glukozu i fruktozu.
Nikakav šećer nije zdrav, ali ključ je u umjerenosti
Ono što je problematično u priči oko zdravih zaslađivača, objašnjava dr. Jaimie Davis sa sveučilišta Texas, jest 'halo učinak' zbog kojega se ljudi bolje osjećaju kada konzumiraju med ili agavin sirup. 'Ljudi koji koriste alternativne zaslađivače obično su fokusirani na svoje zdravlje pa onda samim time i ne pretjeruju s količinama. U takvim okolnostima alternativni zaslađivači zaista se pokazuju kao zdraviji izbor, ali zapravo je samo riječ o manjoj količini', tumači dr. Davis.
Navodi kako nijedna vrsta zaslađivača nije zdrava, ali je potrebna i ne izaziva nikakve probleme ako se konzumira umjereno. Dakle, normalno je i poželjno da unosite i slatko u svoj organizam, ali nipošto ne pretjerujte. Ako jedete velike količine slatkoga neovisno o tomu je li riječ o medu ili agavinom sirupu, možete očekivati probleme, jer i te namirnice sadržavaju iste spojeve kao i bijeli šećer.
Vezane vijesti
-
Ako idete na dugu i zahtjevnu planinarsku turu, zasigurno je teško odoljeti da ruksak ne natrpate čokoladom, slatkišima i ostalim slatkim zalogajima, no ta hrana nikako nije dobra za planinare, tvrde stručnjaci.
-
Na vama je da prepoznate signale i, ako je potrebno, smanjite unos šećera. Čak i ako stvarno mislite da život nije fer jer se morate odreći svoje slatke utjehe
-
-
Izdvojeno
-
Sportsko rekreativne igre državne razine održane su u Poreču , od 29.11.-03.12.2024. u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
-
Ovih dana u našoj županiji obilje darivanja dječice. Blagdanski dani, Sveti Nikola, Sveta Luca, a mi smo pronašli jednu lipu akciju bajkera!
-
Proteklog dana, 12./13. prosinca na području Policijske uprave zadarske evidentirana je 1 krađa
-
Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“ približava se svom uspješnom završetku. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi se u fazi pokusnog rada, dok se istovremeno provode tehnički pregledi i ishoduju uporabne dozvole za preostale dijelove sustava javne odvodnje.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.