Lifestyle

Recesijske mjere

Odlične ideje da sačuvate stvari u domu i uštedite

Odlične ideje da sačuvate stvari u domu i uštedite
Thinkstockphotos.com

Razne recesijske mjere i trikovi odavno su na snazi u mnogim domovima, ali nije naodmet ponoviti neke stvari ili otkriti nove načine za štednju.

Tepih

Tepisi će trajati dulje ako ih pažljivo usisavate te pazite da se po njima ne hoda u cipelama. Pri usisavanju nije dovoljno ići samo naprijed, već treba kombinirati, a svaki treći put odvojite donji dio odnosno četku i krenite nanovo. Potezima naprijed-natrag omogućit ćete odizanje i kretanje vlakana u tepihu, a tako ćete lakše izvući i sitniju prljavštinu.
 

Britvice

Iako se preporučuje da jednokratne britvice koristite pet do maksimalno sedam puta, uz nekoliko trikova mogu trajati puno dulje. Britvicu koristite tijekom ili nakon tuširanja jer će tada dlačice biti mekše, a oštrice će se manje trošiti. Zatim je isperite pod jakim mlazom vode i spremite. Dodatno je možete naoštriti tako da je trljate o stare traperice dvadesetak minuta.

Perilice i sušilice odjeće

Od svih kućanskih aparata kažu da sušilice i perilice rublja najkraće traju. Američka udruga Consumers Association piše kako jedan od tri nova uređaja te vrste treba popravak u prvih šest mjeseci. Kako biste produljili život svojoj perilici/sušilici, nemojte stavljati previše rublja, a prilikom postavljanja obavezno provjerite stoji li na ravnom. U suprotnom će se dijelovi koji se rotiraju s vremenom razdvojiti i uništiti.

Tapecirani namještaj i zavjese

Boju na zavjesama možete očuvati tako da ćete ih maknuti uza zid u jako sunčane dane jer sunce izbljeđuje boje. Bez obzira koliko volite svoje ljubimce, nemojte im dopustiti da sjede na tapeciranom namještaju i svakako ga usisavajte jednom tjedno. Ako se sakupi previše mrvica i prašine, ona će raditi poput brusnog papira kada sjednete.

Gume na automobilu

Kada ste na benzinskoj postaji, dajte si malo dodatnog truda pa provjerite tlak u gumama svog automobila. Ako je točno kako treba, gume će se manje trošiti i trajati dulje, savjetuje Daily Mail.

Baterije raznih gadgeta

Što dulje imate svoje računalo, tablet ili mobilni telefon, baterija traje sve kraće jer kemikalije u njoj poput litija stvaraju slabiji električni naboj. Za početak se potrudite uvijek puniti bateriju točno koliko je potrebno, ne više od toga. Također možete isključiti nepotrebne aplikacije ili smanjiti jačinu svjetla na ekranu u vrijeme kada gadget nije uključen u struju kako bi baterija trajala dulje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.