Pivo - tajni začin najsočnijih slatkih i slanih specijaliteta
Kuhanje s pivom kulinarski je trend koji postaje sve omiljeniji i među hrvatskim kuharima. Tamno pivo pruža slast desertima, a svijetlo poboljšava jela od piletine
Kuhanje s pivom ne razlikuje se mnogo od pripreme jela s vinom. Pivo jelima daje poseban "štih" radi kojeg su ukusnija, kaže voditelj zagrebačkog restorana K pivovari Marino Franulić. Hoćete li koristiti svijetlo ili tamno pivo u pripremi jela, ponajprije ovisi o tomu čemu se dodaje.
- Primjerice, tamno pivo se u pravilu slaže s crvenim mesom ili čokoladom, a svijetlo se češće dodaje jelima od piletine i puretine - objašnjava voditelj restorana i dodaje:
- Pivo čini jela posebnima, ali imajte na umu da ga nije dobro predugo kuhati, dovoljno je kratko vrijeme da alkohol ispari.
Pivo se najčešće koristi za marinade jer omekšava meso i čini ga sočnim. Preko noći ostavite meso u marinadi od piva, maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka i korijena đumbira te ribane narančine korice. Za razliku od vina i octa, marinade na bazi piva ne ostavljaju intenzivnu aromu. Tako će miris i okus začina i mesa biti u prvom planu. Pšenično pivo kombinirajte s čilijem, korijandrom i curryjem. Čestim podlijevanjem mesa pivom tijekom pečenja postići ćete da vaše jelo ima sjajnu i hrskavu koricu.
- Uskoro ćemo u restoranu pripremati i pizzu s pivskim tijestom. Kako je pivo prepuno kvasca, takvo tijesto vrlo je slasno - objasnio je Marino.
Pivsko je tijesto sjajno i za prženje povrća i morskih plodova u dubokom ulju. Odlično idu uz kriške limuna i umake na bazi jogurta ili majoneze kojima možete dodati začine poput vlasca i kopra te sjeckani mladi luk.
Pivsko tijesto treba biti pomalo tekuće, a glavni chef Miro Dolovčak za pripremu koristi oko 200 mililitara piva, četiri jaja i 200 grama brašna. Može se koristiti i ostatak piva od dana prije, no tada polovicu zamijenite mineralnom vodom. Pravo ljetno osvježenje su i pića s pivom. Ako ga dodate u jednakom omjeru u limunadu, dobit ćete aromatizirano pivo, a isprobajte i sladoled od piva koji će vas rashladiti, savjetuju iz restorana.
Čokoladna senzacija
Okus piva u desertima ne smije dominirati nego istaknuti okuse kakaa i čokolade. Najčešće se koristi tamno pivo, koje je slađe, a dodaje se i u smjesu za biskvit kako bi bio rahliji
Torta od piva i tamne čokolade
Sastojci: biskvit: 4 jaja, 220 g oštrog brašna, 20 g kakaa, 120 g šećera, 80 ml tamnog piva, 80 ml ulja; krema: 500 g 70% tamne čokolade, 300 ml tamnog piva, 300 ml slatkog vrhnja
Priprema: Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto umutite s 40 g šećera pa dodajte ulje, pivo i mješavinu brašna i kakaa. Istucite bjelanjke s ostatkom šećera u čvrsti snijeg i umiješajte ga u smjesu žumanjka. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup pa stavite peći 15-20 minuta. Biskvit ostavite da se ohladi. Zagrijte vrhnje i pivo te prelijte preko nasjeckane čokolade pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te prelijte preko biskvita. Ohladite.
Marinirani odresci sa salatom
Sastojci: juneći ramstek, sol, senf; marinada: luk, češnjak, mrkva, celer, tamno pivo; salata: jabuke, celer, vrhnje, majoneza
Priprema: Nasolite meso i premažite senfom pa ostavite da odstoji jedan dan. Nakon toga lagano ispecite ramstek na roštilju tako da meso iznutra ostane ružičasto. Potom stavite ramstek u marinadu od luka, češnjaka, mrkve, celera i tamnog piva gdje mora odležati najmanje 12 sati. Nakon toga ogulite jabuke i s celerom naribajte na tanke rezance pa dodajte sol, malo papra, vrhnje i majonezu. Sve dobro izmiješajte te pustite da se ohladi. Poslužite uz pečeno meso.
Medaljoni u umaku od tamnog piva
Sastojci: kg (12 medaljona) svinjskog lungića, 300 ml tamnog piva, 2 prstohvata soli, prstohvat papra, 300 ml demiglace umaka, 50 ml ulja, 20 ml balzamičkog octa, prstohvat šećera; domaći njoki: 750 g krumpira, 250 g oštrog brašna, 2 jaja, žličica soli, 120 g maslaca, 50 g pšenične krupice, malo muškatnog oraščića
Priprema: Medaljone od lungića popržite u tavu s uljem sve dok ne postanu zlatnožuti. Ulijte tamno pivo i pustite da se malo reducira. Nakon toga dodajte sve preostale sastojke i pustite da se sve lagano prokuha oko pet minuta. Napravite njoke. Ogulite krumpir i skuhajte u slanoj vodi. Dobro ga procijedite i protisnite kroz gnječilicu za krumpir. Stavite zgnječeni krumpir na stol pa na njega dodajte narezani maslac narezan na listiće i ostavite ga da se malo ohladi. Dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto. Razvaljajte tijesto na trake debljine palca i režite na dužinu od dva centimetra. Kuhajte ih u slanoj vodi dok ne isplivaju te poslužite s mesom i umakom.
Pivska gulaš-juha
Sastojci: 200 g junećeg buta bez kosti, 200 ml tamnog piva, 80 g krumpira, 50 g ljubičastog luka, 50 g mrkve, 25 g celera, 30 g masti, 30 g brašna, svježe narezani peršin, kukuruzni ili crni kruh
Priprema: Narežite meso na kockice, kao i mrkvu i celer, a luk nasjeckajte. Popržite luk na masti te mu dodajte junetinu narezanu na kockice i sol. Pirjajte desetak minuta pa pospite brašnom i zalijte hladnim crnim pivom pa toplim goveđim temeljcem. Dodajte mrkvu i celer te kuhani krumpir. Ostavite da prokuha te smanjite vatru i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje tri sata. Posljednjih pola sata maknite poklopac. Dodajte papra prema želji. Začinite peršinom i poslužite uz crni ili kukuruzni kruh.Vezane vijesti
-
Ljudi piju sve manje alkoholnih pića, pokazuje najnovije izvješće industrije pića o globalnoj konzumaciji
-
Tko može odoljeti kombinaciji iz snova - čokoladi i nutelli? Ova torta savršen je spoj neodoljivih okusa, a sigurno nećete pogriješiti ako baš njome zasladite bogat blagdanski ručak
-
-
Izdvojeno
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
U prvom subotnjem susretu 17. kola HNL-a, u Kranjčevićevoj ulici, nogometaši Lokomotive su s 3-1 (3-1) pobijedili Dinamo i time produbili krizu aktualnog prvaka.
-
U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u petak su održane dvije svečane promocije prvostupnika različitih struka.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.