Ovako namirnice dulje traju i imaju bolji okus
Uz nekoliko doista jednostavnih trikova određene namirnica mogu potrajati znatno dulje te imati i puno bolji okus
Rajčice, jagode, citrusi i šparoge - upravo te namirnice mogu znatno dulje potrajati ako ih u hladnjaku pospremite na pravilan način. Međutim, tu su i jednostavni trikovi kako te namirnice mogu biti i znatno ukusnije i sočnije, piše Huffington Post.
Čuvajte rajčice pravilno
Osim trika da se zelene rajčice ostave na osunčanoj prozorskoj dasci
kako bi do kraja dozrele i bile fantastično slatke i ukusne u
kombinaciji s mozzarellom ili nasjeckane u salsi, postoji još jedan
sjajan trik. Rajčice čuvajte okrenute naopačke. Tako ćete izbjeći
oštećenje rajčica, a ako je otpala peteljka, spriječit ćete ulazak zraka
i vlage, a time i produljiti rok trajanja rajčice i spriječili proces
truljenja.
Jagode malo zagrijte
Možda ste čuli da ispiranje jagoda toplom vodom, sušenjem papirnatim
ručnikom, a zatim držanje u hladnjaku smanjuje rast plijesni. Međutim,
postoji jedan krivi korak koji mnogi rade, a to je da jagode jedu dobro
ohlađene. Naime, jagode na sobnoj temperaturi imaju neusporedivo bolji
okus, a još ako su ugrijane na suncu, teško da ćete ostati ravnodušni
pred tim slatkim okusom. Stoga obavezno voće sat ili čak ranije prije
konzumacije izvadite iz hladnjaka te ga ostavite da se ugrije na sobnoj
temperaturi.
Produljite rok trajanja grožđa
Grožđe će znatno dulje trajati ako ga u hladnjaku držite u rupičastoj
plastičnoj vrećici ili pak u papirnatoj vrećici. Međutim, svakako valja
pripaziti o kvaliteti grožđa koje kupujete. Manje kvalitetno grožđe lako ćete prepoznati po naboranoj i smežuranoj koži
teško da će potrajati dulje od tjedan dana. Naime, što grožđe potječe
iz udaljenijih krajeva, to je veća šansa da će već biti pred istekom
roka trajanja u vrijeme kupnje zbog dugog skladištenja. Stoga je uvijek
preporučljivije kupovati ono od domaćih ili provjerenih proizvođača.
Šparoge održite svježima
Šparoge su doista predivna namirnica, a kako bi malo dulje ostale svježe
u hladnjaku šparogama dajte malo vode. Naime, šparoge je najbolje u
hladnjaku držati u šalici s malo vode. Važno je ne napuniti šalicu do
vrha, već samo donji rubovi trebaju biti uronjeni u vodu te će tako
šparoge dulje ostati svježe. No ako su vam šparoge već postale mlitave
ili čak gumene, možete ih uspješno vratiti u život tako što ćete ih na
pola sata ostaviti da odstoje na mokrom papirnatom ručniku. Tako će
šparoge upiti potrebnu vlagu te biti znatno svježije.
Rok trajanja citrusnog voća
Baš kao i jagode, naranče i grejp imaju jači, bogatiji okus na sobnoj
temperaturi. Također i limun te limeta daju više soka kada ih se drži na
sobnoj temperaturi. Međutim, to ne znači da citrusno voće valja držati
na sobnoj temperaturi, iako morate priznati da zdjela s ovim voće na
stolu izgleda doista sjajno. Naime, prema riječima stručnjaka, većina
citrusa će ostati sočnima na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, no ako
se drže u hladnjaku potrajat će znatno dulje. Zbog toga je ipak najbolje
citruse držati u hladnjaku te ih oko pola sata prije upotrebe držati
na sobnoj temperaturi kako bi se ugrijali.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) potvrdila je na današnjem virtualnom Kongresu da će 2030. godine zajednički domaćini Svjetskog prvenstva biti Španjolska, Portugal i Maroko, dok će Saudijska Arabija biti domaćin SP-a 2034. godine.
-
Dodavanje previše soli u jelo jedna je od najčešćih kuharskih pogrešaka koja može pokvariti i najbolje pripremljen obrok.
-
Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar, povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u petak, 13.12.2024., od 10:30h do 11:30h u prizemlju Poliklinike OB Zadar organizira javnozdravstvenu organizaciju.
-
Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1. Predavanje će se održati u četvrtak 12. 12. 2024., s početkom u 18:00.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.