Riznica nutrijenata
Raštika - dalmatinsko blago
Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C
Raštika (rašćika, raštan, lisnati kelj, lat. - Brassica oleracea acephala, engl - borecole, kale) zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba, piše portal alternativa-za-vas.com
Zelene je boje, a okus joj se može opisati kao slatko-gorkast. Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata. Porijeklo raštike je nepoznato, ali uzgajali su je još u doba faraona u starom Egiptu.
Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog stoljeća. U Dalmaciji je dugo bila najpopularnija kupusnjača. Danas se uzgaja u vrtovima u Dalmaciji - osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna.
Riznica nutrijenata
Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija.
Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C. Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.
Čak je i slavni doktor Oz u jednoj od svojih televizijskih emisija preporučio konzumiranje raštike svim osobama koje imaju problema s visokim krvnim tlakom. Raštika jača kosti. Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode.
Ova namirnica odlična je i za trudnice. Raštika je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće. Folnu kiselinu tijelo ne može samo proizvesti, a bitna je za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa.
Raštika smanjuje rizik od bolesti srca. Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju. Raštika poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.
Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uvjete - ljetne visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni snijeg zimi. Stoga se može prilično lako uzgajati. Iako je dostupna kroz cijelu godinu, najbolji okus ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci.
Priprema raštike
Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari. Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje. Obavezno izbjegavajte onu sa žutim ili smeđim listovima jer takva raštika više nije dobra za jelo. Kod raštike se za prehranu koristi isključivo lišće. U nastavku pročitajte nekoliko ideja za pripremanje raštike.
Raštika na lešo
Sastojci (količine prilagodite broju osoba):
raštika
mladi bob
slanutak
krumpir
maslinovo ulje
sol
češnjak
Priprema:
Raštiki odstranite tvrde dijelove, a zatim je pripremite na pari ili u vreloj vodi dok ne postane mekana.
Slanutak, mladi bob i krumpir također skuhajte u vodi. Kad je sve kuhano, procijedite i pomiješajte. Začinite maslinovim uljem i solju, te dodajte sitno narezani češnjak.
Varivo od raštike
Sastojci:
10-20 listova raštike
krumpir
mrkva
češnjak
sol
papar
maslinovo ulje
Priprema:
Raštiku očistite od tvrdog dijela, operite i spremite na pari ili u vreloj vodi. Ocijedite, pa dodajte mrkvu narezanu na kolutiće.
Dodajte vodu i kuhajte dok mrkva i raštika potpuno ne omekšaju. U zdjelu ubacite krumpir narezan na komadiće, posolite, dodajte papra i nastavite kuhati.
Kad je i krumpir gotovo skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i zalijte sve s malo maslinovog ulja.
Juha od raštike
Sastojci:
petnaestak listova raštike
krumpir
mrkva
celer
češnjak
svježi peršin
0,5 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Očistite raštiku, narežite ju na manje komade i skuhajte u vodi. U posudi izdinstajte na maslinovom ulju češnjak, mrkvu, krumpir i celer, te dodajte temeljac, peršin i začine.
Kada je povrće skuhano, sve skupa izmiksajte i vaša krem juha je spremna!
Vezane vijesti
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
-
Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.
-
Spomenari, što su iz starijeg razdoblja, često su bili pisani krasopisom, a crteži rađeni u tušu, olovci, olovci u boji, temperi i akvarelu
-
U posljednja 24 sata zabilježen je 591 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.121
Izdvojeno
-
Dalmatinska pjesma i klapski zvuk dobili su posebno mjesto na ovogodišnjem Adventu u Zadru uz nastup Matea Grgata, tenora iz malog mjesta Otok u Dalmatinskoj zagori.
-
Meterolog N1 Bojan Lipovšćak gostovao je u Novom danu gdje je s Mašenkom Vukadinović razgovaro o tome kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećem razdoblju.
-
Film svi vjerojatno znate na pamet, ali evo deset stvari koje niste znali o ‘Sam u kući‘
-
Povodom blagdana Sv. Lucije najmanji bolesnici dobili su prigodne darove kako bi i oni osjetili radost predbožićnog ozračja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.