Bez greške
Trikovi za savršeno pečenu ribu
Kada je riječ o pečenju ribe, postoji nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta koje morate znati. Stoga, ako idući puta želite ispeći sočan, hrskav i nadasve ukusan komad ribe, ovo će vam dobro doći.
Ribu pecite na odgovarajućoj temperaturi. Riblji fileti
i odresci moraju se peći brzo i izravno na visokoj temperaturi. To
znači oko sedam do deset minuta pečenja na temperaturi od 200 do 250
stupnjeva. Isto pravilo vrijedi i za male ribe, poput sardina. Ako ribu
pečete dugo na nižoj temeperaturi, meso će se isušiti, piše Huffington Post.
Ribu pecite sve dok nije skoro gotova. Čim komad ribe izgleda gotovo pečeno, maknite ga s vatre, proces kuhanja će se sam završiti dok prenesete ribu na tanjur.
Ako ribu pečete na roštilju, obavezno očistite rešetku.
Pougljenjeni komadići hrane ne samo da će uzrokovati loš okus, već će
se zbog njih riba i lijepiti za rešetku. Za dobro čišćenje rešetke
roštilja koristite žicu ili četku s krutim vlaknima kojom ćete istrljati
rešetku, a komadi hrane lakše će sići ako rešetku prethodno malo
zagrijete.
Nauljite i ribu i rešetku na kojoj je pečete. Koristite
ulje s visokom točkom dimljenja, poput onog od uljane repice ili
kukuruza, a izbjegavajte maslinovo ulje. Nekoliko žlica ulja izlijte na
papirnati ručnik i njime prebrišite rešetku, a nakon toga nauljite i
ribu.
Riblje filete s kožom pecite samo s jedne strane. Koža,
koja je znatno gušća od ribljeg mesa, postat će tvrđa i hrskava te će
se lakše odvojiti od rešetke nego samo meso. Ako pred kraj pečenja
poklopite ribu, u tom slučaju riblje filete ne morate peći s druge
strane zbog cirkulacije vrućeg zraka.
Ako ribu ipak želite prepeći s obje strane, koristite dvije lopatice.
Okretanje ribljeg odreska ili fileta možda je najteži dio pečenja ribe.
Da se riblji odrezak ne raspadne, koristite dvije lopatice za
okretanje. Jednom lopaticom podignite ribu, a s drugom je okrenite.
Ribu pecite na aluminijskoj foliji. Pečenje na foliji može biti bolje čak od izravnog pečenja na roštilju, a osim toga, vrlo je praktično.
Ribu prvo nauljite i stavite začinite po želji. Uzmite aluminijsku
foliju te probušite rupice kroz koje će izlaziti dim; rupice probušite
uz pomoću noža te neka budu udaljene oko pet centimetara. Nakon toga
nauljite jednu stranu folije i tu stranu stavite na roštilj, pustite da
se malo zagrije i nakon toga na foliju stavite ribu, kožom prema dolje.
Kada se riba ispeče, uz pomoć metalne lopatice maknite ribu s folije i
prenesite na tanjur.
Ribu ispecite na grill tavi ili pak na papiru za pečenje. Proces pečenja vrlo je sličan kao i na roštilju, a tava ili pak papir za pečenje vrlo su dobra alternativa.
Zamotajte ribu. Za nov okus ribu zamotajte u povrće
velikih čvrstih listova, poput salate, blitve ili kelja. Povrće prvo
blanširajte, ribu nauljite i začinite te zatim sve zamotajte i pecite na
roštilju.
Napravite riblje ražnjiće. Kako biste razbili
monotoniju, robu narežite na kockice, odaberite povrće po izboru i sve
nanižite na drvene štapiće te pecite ne roštilju.
Vezane vijesti
-
-
-
-
Nažalost, tijekom radnog tjedna, većina nas ne može si priuštiti popodnevni spavanac. No, postoji nekoliko savjeta, koji bi ti mogli biti od koristi
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.