Nije svaki cimet ljekovit
Oprez s cimetom: Nije svaki cimet zdrav!
Najvažnija razlika u sastavu ovih dvaju vrsta cimetovca sa zdravstvenog gledišta je bitno veći udio kumarina
Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji se zbog svojih svojstava kroz povijest koristio i kao lijek. U novije se vrijeme cimetu, na temelju znanstvenih ispitivanja, pripisuju pozitivni učinci na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, slabo pamćenje, menstrulane tegobe, povišeni kolesterol i trigliceride, probleme s jetrom i mokraćnim kanalima, piše portal zdravzivot.com.hr
No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav i miris pravog cimeta ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Ove su dvije vrste cimetovca najzastupljenije u kulinarstvu, no potrošač, nažalost, najčešće nije u mogućnosti dobiti proizvod za koji će pouzdano znati kojoj vrsti pripada, a u većini se slučajeva pod nazivom cimeta, prodaje kasija.
Najvažnija razlika u sastavu ovih dvaju vrsta cimetovca sa zdravstvenog gledišta je bitno veći udio kumarina, oksidiranog heterocikličkog spoja i biološki aktivne aromatična tvar koja se može naći u raznim biljkama, a ima štetno djelovanje na zdravlje. Znanstvena istraživanja su pokazala da već vrlo male doze kumarina mogu značajno oštetiti jetra i bubrege, posebno kod osjetljivih ljudi. Dokazano je njegovo hepatotoksično i hemoragijsko djelovanje.
Kumarin se nekada dodavao raznim proizvodima kao čista tvar zbog slatko-svježeg mirisa koji podsjeća na sijeno i vaniliju i palećeg okusa s gorkim podtonom. Međutim, zbog moguće opasnosti po zdravlje udio kumarina u hrani i zakonski je ograničen. Njegova koncentracija u prehrambenim proizvodima, u koje može dospjeti kao prirodna sastavnica nekih prirodnih aroma i biljnih ekstrakata, ograničena je na maksimalnih 2 mg/kg. Stoga budite oprezni s konzumacijom većih količina cimeta jer eterično ulje kineskog cimeta sadrži čak 5% kumarina, a eterično ulje pravog cimeta samo 0.45%!
Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees te sadrži malo kumarinaPravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees te sadrži malo kumarinaInače cimet je začin i kora s grana cimetovca, Cinnamomum zeylanicum Nees, malog zimzelenog drveta iz porodice lovora (Lauraceae). Mlade grane cimetovca redovito se režu i guli im se kora. Unutarnja kora se odvija, a zatim suši te se pri sušenju oblikuje u "pera" ili štapiće crvenkasto smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se te cjevaste tvorevine jednoliko režu.
Cimetovac potječe sa Sri Lanke (bivši Cejlon), ali se danas uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva. Poput ostalih začina i cimet ima dugu i uzbudljivu povijest. Miris mu je fin i sladak, a okus topao, ljutkast i pomalo trpak. Zbog svojih organoleptičkih svojstava i fizioloških učinaka upotrebljavao se u kulinarstvu i medicini, a oduvijek je bio i nezaobilazni sastojak mirisnih kompozicija. Njegova primjena je i danas raznolika i vrlo raširena. U raznim oblicima dodaje se hrani kao začin i/ili aroma, a kozmetičkim proizvodima kao biološki aktivni sastojak i/ili kao sastojak mirisnih formulacija
Kasija odnosno kineski cimetovac potječe iz Burme. Poput cimeta i ona se dobiva iz kore nešto većeg zimzelenog stabla iz iste porodice. Štapići kasije su veći i grublji od štapića cimeta, a razlikuju se po crvenijoj boji te po tome što su uvijeni prema unutra s obiju vanjskih strana, za razliku od cimetovih štapića koji su najčešće uvijeni teleskopski. Aroma kasije je slična cimetu, ali je oštrija i peckava, snažnijeg i manje profinjenog mirisa i niže je cijene od cejlonskog cimeta.
Vezane vijesti
-
-
-
Cimet jedan od najboljih prirodnih stimulatora vlasišta. Eterično ulje cimeta prvo isprobajte na zapešću
-
Đumbir je ljutkastog okusa, puno zdraviji nego papar, a cimet ne bi trebao biti ograničen samo na slatka jela
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.