Lifestyle

Ukusno i zdravo: Hrana za jačanje imuniteta!

Ukusno i zdravo: Hrana za jačanje imuniteta!

Vitamin C jak je antioksidans koji sudjeluje u stvaranju kolagena, omogućava apsorpciju željeza, a itekako je važan za povećanje otpornosti organizma

Imunitet je sposobnost organizma da se obrani od raznih bolesti, infekcija i zaraza. Jesen i zima su godišnja doba kada su prehlade, infekcije dišnih putova, gripe i ostale bolesti puno učestalije nego u ostatku godine, piše portal zdravzivot.com.hr

Iako svatko od nas ima određeni imunitet, netko jači, netko slabiji, važno ga je dodatno pojačati, odnosno aktivirati. Dipl. ing. Zrinka Jukić, nutricionistica zagrebačkog Nutricionističkog savjetovališta Piperita, kaže da je svakako potrebno povećati unos vitamina A, C i E te minerala cinka, selena i željeza. Objašnjava to činjenicom da su oni nužni za pravilan rad imunološkog sustava.

"Vitamine i minerale najbolje je uzimati u prirodnom obliku, konzumirajući što raznovrsniju prehranu. Zbog stila i tempa života ponekad to nije moguće pa stoga mnogi posežu za suplementima. Vitamini i minerali imaju niz prilično važnih uloga u tijelu, a njihovi metabolički putovi međusobno su povezani", rekla je dipl. ing. Zrinka Jukić.

MESO, RIBA, ZELENO I NARANČASTO POVRĆE, NEŠTO VOĆA... POPIS JE DUG

Vitamin C jak je antioksidans koji sudjeluje u stvaranju kolagena, omogućava apsorpciju željeza, a itekako je važan za povećanje otpornosti organizma kod infekcija jer sudjeluje u imunološkoj aktivnosti leukocita i u proizvodnji interferona.

"On štiti dišne putove, a ima ga u ribljim uljima, jetricama, mrkvi i svim drugim narančastim namirnicama, tamnozelenom povrću i jajima. Vitamin C je posebno važan pušačima i oni bio ga posebno trebali nadoknađivati jer taj vitamin smanjuje štetno djelovanje nikotina u organizmu. Vitamina C ima i u šipku, višnjama, kupinama, paprici, malinama, naranči i peršinu", iscrpno je objasnila nuitricionistkinja Jukić.

dipl. ing. Zrinka Jukić, nutricionistica zagrebačkog Nutricionističkog savjetovališta Piperitadipl. ing. Zrinka Jukić, nutricionistica zagrebačkog Nutricionističkog savjetovališta PiperitaIako je važan, vitamin C nije jedini naš saveznik u borbi s infekcijama i u jačanju imuniteta, već ruku pod ruku može ići s vitaminom E, izvrsnim pri smanjivanju umora koji se najčešće javlja na prijelazu godišnjih doba.

Kako dalje objašnjava dipl. ing. Zrinka Jukić, najviše vitamina E pronaći ćemo u namirnicama kao što su losos, sve vrste sjemenki te u orašastim plodovima.

"Kad je pak o selenu riječ, također vrlo važnom mineralu za jačanje imuniteta, moram reći da je do njega najteže doći u prirodnom obliku. Ima ga u mesu, grahoricama, plodovima mora i u ekološki uzgojenoj cikli", istaknula je dipl. ing. Jukić.

ŽELJEZO, SELEN, CINK - VELIKA TROJKA ZA JAČI IMUNITET

Niska razina željeza u tijelu povezana je s gubitkom krvi, kroničnim bolestima i infekcijama, malignim oboljenjima te kožnim bolestima. Željezo je u organizmu u najvećem postotku prisutno u hemoglobinu, ali i u mioglobinu te u mišićima i bjelančevinama. Nutricionistkinja Jukić ističe: "Najvažniju ulogu imaju ioni željeza jer vežu i transportiraju kisik do svake stanice. Što ga je više, to je i opskrbljenost kisikom veća. Postoje dva oblika željeza: hem i non-hem. Željezo hem nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla i lako se apsorbira, a non-hem uglavnom u namirnicama biljnog porijekla, a da bi se poboljšala njegova apsorpcija potrebno ga je unositi zajedno s vitaminom C".

Namirnice bogate željezom su meso, riba, grah, grašak, tamnozeleno lisnato povrće, sušeno voće i orasi.

Nutricionistkinja Jukić pojašnjava da je cink sastavni dio mnogih enzima, a potreban je za katalitičke i strukturalne funkcije u organizmu, može aktivirati ili inhibirati enzime, potreban je svakoj stanici našeg tijela.

"Tako je, primjerice, u crvenim krvnim stanicama 60 posto cinka u hemoglobinu. Apsorpcija cinka smanjuje se ako se u većoj količini koriste kalcij i fosfat, a ako ga u organizmu nema dovoljno, uzrokuje slabljenje imuniteta. Cink je relativno netoksičan, a uzima li ga se više od 150 mg dnevno može interferirati s metabolizmom željeza i bakra. Namirnice bogate cinkom su: pšenične klice i žitarice (osobito raž), sjemenke bundeve, suncokreta i sezama, plodovi mora, mahunarke (soja, grah, grašak, slanutak, leća), orasi, lješnjaci, bademi, nemasno mlijeko i meso, riba, jaja, kikiriki, brokula, cvjetača, prokulica i kupus", kaže dipl. ing. Zrinka Jukić te zaključuje: "U svakoj namirnici postoje nutrijenti prijeko potrebni za očuvanje zdravlja i vitalnosti, pa bismo trebali jesti što raznovrsniju hranu, izbjegavati slatkiše, alkohol i druge nutritivno bezvrijedne namirnice. Tako ćemo se izvrsno osjećati cijele godine."

AH, NJEGOVO VISOČANSTVO - BETA GLUKAN

Beta glukan slovi kao najbolji imunostimulator današnjice. Riječ je o polisaharidu dugog lanca, prirodnoj supstanci koja se dobiva izolacijom iz stijenke kvasca Saccharomyces cerevisiae.

"Njegova nevjerojatna sposobnost aktivacije imunološkog sustava učinila ga je jednim od glavnih pomoćnika u borbi protiv niza bolesti današnjice. Izuzetan je upravo zbog toga jer na potpuno prirodan i siguran način aktivira pojedine komponente imunološkog sustava, čime uzrokuje niz kaskadnih reakcija u organizmu, a imunološkom sustavu daje dodatnu snagu. Niz kaskadnih aktivacija pojedinih čimbenika započinje prije svega aktivacijom makrofaga. Njihova je osnovna zadaća borba protiv stranih, nepoželjnih i otpadnih tvari u organizmu", objašnjava dipl. ing. Zrinka Jukić te nastavlja da je njihova osnovna zadaća borba protiv stranih, nepoželjnih i otpadnih tvari u organizmu: "Primjerice 'proždiranje' nepoželjnih patogenih bakterija, gljivica, virusa te sposobnost prepoznavanja i uništavanja tumorskih stanica. Aktivacijom makrofaga dolazi i do produkcije niza drugih potrebnih komponenti, kao što su citokini, interferon i T-limfociti poznatiji kao 'prirodne ubojice' stanice."

Beta glukan u prirodi ćemo pronaći u žitaricama i gljivama, a najčešće se dobiva iz kvasca, slada, zobi i ječma. Svaka od navedenih namirnica,bilo da se radi o gljivama ili žitaricama, sadrži različitu količinu beta glukana no kao takav, on je nepročišćen i nalazi se u namirnici uz mnogo drugih spojeva.

„Konzumacijom namirnica koje u svom sastavu imaju beta glukan teško da će se postići jači efekt aktivacije imunog sustava jer se on ne nalazi u čistom obliku.Svojim djelovanjem pomaže kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, autoimunih oboljenja, malignih bolesti, uslijed kemotrapije i zračenja itd.

Stoga se u zdravih osoba preporuča raznovrsna i adekvatna prehrana kojom će organizmu osigurati svi potrebni makro i mikro nutrijenti, dok se kod osoba sa većim zdravstvenim tegobama preporuča uzimanje beta glukana u pročišćenom obliku", zaključila je nutricionistica Zrinka Jukić.

NAMIRNICE KOJE JAČAJU IMUNITET:

JAJE

Jaje je uz orašaste plodove dobar izvor cinka,a osim cinka odličan je izvor i selena, vitamina B12, vitamina A i D, kao i B6, fosfora, riboflavina, pantotenske kiseline, željeza i folata. Predstavlja omiljen doručak u mnogim domovima što zbog vrijednih sastojaka, a što zbog raznih načina pripreme. Način pripreme jaja ne utječe bitno na sastav već na samu kalorijsku vrijednost. Sastoji se od ljuske, bjelanjka koji čini 2/3 jajeta i žumanjka koji čini ostatak.

 

CIKLA

Cikla je korijenasto povrće, lako probavljivo, a karakterizira je i činjenica da na 100g cikla ima svega oko 46 kcal. Bogata je magnezijem, željezom, fluorom, kalijem, fosforom, kalcijem, sumporom, jodom, bromom, litijem, rubidijem i stroncijem. No, nije samo moćna ova biljka kada su u pitanju minerali, ona je i „čuvar" nekolicine vitamina B skupine, dobar je izvor i mangana i vlakana.

SAVJET: Kupite ekološki uzgojenu ciklu.Najbolje da se za kupnju cikle odlučite na tržnici od nekog domaćeg proizvođača. Najjednostavnije i ukusno - samo je narežite i začinite kao i svu ostalu salatu.

 

 

 

ŠIPAK, MORGANJ ILI NAR

Idealno je vrijeme da se , ako to nije dio vaše prehrane, odlučite za malo voćnog okusa tijekom dnevne jsesensko - zimske rutine. Upravo se tijekom studenog i prosinca u dućanima i na tržnicama može kupiti šipak ili nar , voće puno antioksidanasa, koje sadrži obilje vitamina C(čak 1250 mg/100g namirnice) i A(čak 800 mikrograma/100g namirnice), sadrži folnu kiselinu i vitamine K i E te željezo. Na 100g nar sadrži svega 74 kalorije.

LOSOS

Losos je morska riba koja se mrijesti u rječnoj ili jezerskoj vodi. Karakterizira je narančasto - crveno, odnosno ružičasto meso, a posebu pažnju zaslužuje jer sadrži omega 3- masne kiseline. Energetska vrijednost svježeg lososa u 10 dkg iznosi 116 kalorija. Losos je dobar za jačanje imuniteta jer sadrži fosfor, selen, kalij, tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i B12 i riboflavin.

TELEĆI BUT (crveno meso)

Teletina je meso koje se dobije od teladi stare tri tjedan do pola godine. Slabe je enetgetske vrijednosti, u 10dkg telećeg buta ima oko 120 kalorija. Teleće meso sadrži cink, bakar, sosfor,bakar, a dobar je izvor i selena.Bogat je izvor vitamina B kompleksa (B12, 6), a niacina, pantotenske kiselinei riboflavina.

SJEMENKE (KOŠTICE) BUNDEVE ILI BUČE

Koliko ste puta u kino dvorani pratili radnju napetog filma grickajući bundevine sjemenke? A koliko je vas tada znalo da se upravo u tim trenucima hranite najhranjivijim dijelom bundeve? Sjemenke bundeve bogate su omega - 3 masnim kiselinama, mastima , bjelančevinama i ugljikohidratima.Sadrže i vitamine,a posebno valja istaknuti da su bogate željezom, fosforom, kalijem i kalcijem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.