Za mirisne slastice: Napravi svoju aromu cimeta, vanilije...
Najveća mana prirodnih ekstrakata koji se mogu kupiti na policama trgovina sa zdravom hranom je visoka cijena, a oni jeftiniji sadrže umjetne boje i mirise.
Kako biste tomu doskočili, za tili čas možete pripremiti svoje arome od orašastih plodova, agruma, kave ili začinskog bilja poput metvice.
Za bazu iskoristite votku i ulijte je u bočicu. Dodajte ostale sastojke, protresite i pričekajte od tri do šest tjedana. Svakih nekoliko dana protresite bočicu.
Spremljeni u ukrasne boce s natpisom "protresi me", domaći ekstrakti mogu poslužiti kao prigodan dar za blagdane ili rođendane.
Iskoristite ih za pripremu kolača i drugih slastica, toplih napitaka poput vruće čokolade, kuhanog vina ili punča.
Za ekstrakt od naranče, mandarine, limuna ili limete najbolje je iskoristiti neprskane plodove.
Operite ih u otopini octa i vode te narežite kore na trake. Stavite u bočicu te prelijte votkom ili kombinaciju ruma i brendija.
No za, na primjer, ekstrakt od cimeta najbolje je upotrijebiti što neutralniji alkohol koji neće prevladati. Za ekstrakt od kave upotrijebite zrna, a možete ga iskoristiti za pripremu tiramisua, žitnih pločica ili dodati nekoliko kapi u frape od banane. Volite li egzotične okuse, isprobajte i ekstrakt kokosa.
Na kokosovu orahu najprije potražite tri tamna udubljenja te ih probušite odvijačem koji prethodno dezinficirajte u alkoholu kako biste uklonili sve bakterije. Tekućinu koja se nalazi unutra izlijte te ga pomno razbijte pomoću bata za meso ili tupom stranom kuhinjske sjekirice pazeći pritom da se ne ozlijedite. Odvojite nožem bijelo meso od kore te ga usitnite na manje komade koji stanu u staklenku ili bočicu. Kriške prelijte alkoholom. Kad su ekstrakti gotovi, možete ih procijediti kroz gazu kako biste uklonili komadiće voća, kave ili začina.
Aroma badema
Nasjeckajte očišćene bademe, no ne presitno. Stavite ih na dno bočice pa prelijte votkom. Ostavite da odstoje od četiri do šest tjedana.
Metvica
Natrgajte šaku listića metvice pa ih lagano zgnječite u mužaru. Stavite ih u staklenku ili bočicu te prelijte alkoholom.
Ekstrakt cimeta
Štapiće možete ostaviti cijele ili narezati na manje komade. Stavite ih u staklenku i prelijte alkoholom. Ostavite da odstoje od tri do šest tjedana.
Mirisna vanilija
Prepolovite mahune po duljini, ali ne do kraja. Stavite ih u staklenku ili bocu u koju ste ulili votku. Ostavite šest tjedana i svakih nekoliko dana protresite.Vezane vijesti
-
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
-
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.