Baš sve što treba
Evo zašto biste češnjak trebali jesti svaki dan
Do sada je mnogobrojnim studijama utvrđeno da češnjak ima snažna svojstva antioksidansa, dobro utječe na imunitet, poboljšava krvotok, smanjuje kolesterol, a sve zbog moćnog alicina koji sadrži u sebi.
Moćni alicin
Alicin je kemijski spoj znanstvenicima već dugo poznat zbog svojih
antibakterijskih i fungicidnih svojstava.
Stoga se vjeruje da češnjak djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, herpes ili bradavice.
Iako postoji mnogo oprečnih studija, znanstvenici se
slažu da češnjak može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza.
Prema istraživanju National Cancer Institutea, preliminarne
studije pokazale su da konzumiranje češnjaka može potencijalno smanjiti
rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na
probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače.
Jedna druga velika studija provedena u Kini i objavljena u časopisu 'Cancer Prevention Medicine' pokazala je kako jedenje češnjaka nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto.
Kako najbolje iskoristiti češnjak
Kada se češnjak drobi ili sjecka, otpušta važni alicin koji za tijelo
ima spomenute koristi.
Što sitnije sjeckate češnjak, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.
Češnjak zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete.
No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15
minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga kuhajte i
pripremajte dalje po želji.
Želite li okusiti češnjak u malo drugačijoj varijanti i zatim iskoristiti ga u raznim drugim jelima, svakako probajte ovaj recept.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
-
Školski obrok u Francuskoj postaje svojevrstan dio nastave, a jede se jednako kvalitetno, zdravo i probrano u svim privatnim i javnim obrazovnim ustanovama
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.