Sveo kvinoji
Ovu fantastičnu namirnicu morate uvrstiti u jelovnik
Kvinoja je nekad nazivana i 'zlatom Inka' budući da je bila na cijeni kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike. Kao i amarant (štir), kvinoja se svrstava u tzv. pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice. Srodna je cikli i špinatu.
Ova egzotična žitarica koja sve više osvaja i zapadnjake, bogata je
bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom,
magnezijem, cinkom, bakrom, manganom i željezom, a mogu je bez problema
konzumirati i osobe alergične na gluten.
Možda ne znate, ali kvinoja osigurava više željeza od ostalih žitarica i
sadrži visoke količine kalija i vitamina B2 (riboflavina), kao i
ostalih vitamina B skupine: B6, B3 i B1! Posljednjih godina sve češće se
baš kvinoja spominje kao zamjena za meso u budućnosti.
Za razliku od
ostalih žitarica, kvinoja je kompletan izvor bjelančevina budući da
sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvor je aminokiseline
lizin, bitne za rast i popravak tkiva, što je sasvim neuobičajeno za
žitarice.
Kvinoja je kultivirana u Andama, na području Perua, Čilea i Bolivije još
prije 5.000 godina, a uz kukuruz, bila je jedna od dviju osnovnih
prehrambenih namirnica u carstvu Inka.
Iako se o kvinoji stalno govori kao o žitarici, radi se zapravo o
sjemenci biljke koja je srodna špinatu.
Sjemenke su, osim što su prepune
hranjivih i zdravih sastojaka, iznimno ukusne i imaju poseban orašast
okus i blagu hrskavu strukturu. U trgovinama zdravog hranom možete je
naći u bijeloj i crvenoj varijanti.
Ova namirnica odlična je za oboljele od bolesti srca i krvožilnog
sustava, a može biti i korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i
dijabetesa.
Kao bogat izvor magnezija i vitamina B2 preporučuje se osobama koje pate
od migrena, a ima odličan učinak i na sve one koji imaju problema s
probavom jer pospješuje čišćenje organizma sprečavajući zatvor.
Kvinoju možete pripremati na puno načina pa je možete kuhati i koristiti
slično kao rižu, pripremati kao prilog ili dodatak varivima, juhama,
može se samljeti u brašno i raditi beskvasni kruh, skuhanu kvinoju
pomiješajte sa svježim sjeckanim voćem i orašastim plodovima kao
žitarice za doručak.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
Sve što vam treba su andol ili aspirin i dobro ih je imati uza sebe dok hodate prirodom. Ako vas ubode pčela, osa, stršljen, obad ili neki drugi insekt, odmah malo navlažite tabletu i stavite na mjesto uboda.
-
HNK Zadar poziva da i ove godine, 27. ožujka s obilježimo Svjetski dan kazališta. Ovaj put uz domaću uspješnicu, legendarnu komediju Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA.
-
Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, stiže u Zadar.
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.