Lifestyle

Pogača, pinca ili blagoslovnica

Tradicija: Dikljanska pogača ispod peke

Tradicija: Dikljanska pogača ispod peke

Pogača, pinca ili blagoslovnica kako je zovu u Diklu, kolač je koji se posebno radi za uskrsne blagdane. Nema recepta, sastoji se od najosnovnijih namirnica, a Dikljanke čuvaju tradiciju - pa umjesto u električnoj pećnici slasticu peku ispod peke, saznaje Radio Zadar

Bez struje i ikakvih pomagala. Sve se radi baš kao i prije nekoliko stotina godina unazad. Majstorica Nada Milin tvrdi, električni mikser samo im pokvari posao.

Iskreno, probala sam prošlu godinu i pogriješila sam to zna i Luce. I njoj sam isto pravila i nije to isto kad se radi na ruke.

Osim ruku radi i sjećanje. Za blagoslovnicu kako je zovu u Diklu nema recepta. Samo memorija u dane djetinjstva kako se to nekad činile njihove majke. Enka Milin pojašnjava:

U glavi recept se radi od oka otprilike ka šta je i Nada rekla vidi se po rukama ko više godina misiš bolje ti ide bolje ti ispada. Znaš kako je i to osjetiš.

No, unatoč silnom trudu i godinama iskustva Nada Rimanić kaže da se zna dogoditi da slastica ne ispadne dobro:
Dogodi se iili nešto s jajima ili s rukama nije u redu.

Dani velikog tjedna se provode u molitvi. Dok se blagoslovnica peče ispod peke - moli se posebna molitiva. Pjevanje je strogo zabranjeno, kaže Ljiljana Matešić:

Dok su se radile blagoslovnice nije se pričalo. Molilo se križni put ili sam ili najbolje u nazočnosti obitelji.

Nakon dvadeset minuta pečenja jelo je gotovo. Postoji i način kako se nosi na nedjeljnu misu. Osim pogače u košaru obavezno idu i bojana jaja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.