Bruschette - savršena ideja za brzi i fini ljetni ručak ili večeru
Dodatkom raznih vrsta sireva, umaka od povrća i začinskog bilja dobiva se neograničen broj varijacija bruschetta - i upravo tu leži njihova ljepota. Možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete prema vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok. Tradicionalni recept, koji datira iz 15. stoljeća, uključuje zagrijanu krišku kruha i lagano premazanu svježim češnjakom te začinjenog maslinovim uljem i octom.
Kriške kruha valja prije svega popeći u pećnici, na roštilju ili roštilj-tavi, svaku krišku zatim premazati češnjakom i nakapati s malo ulja, po mogućnosti kvalitetna maslinova. Time se dobiva temelj za dodavanje sastojaka po želji.
Najpopularnija je sigurno ona bruschetta s rajčicom i mozzarellom. Želite li bruschette pripremiti na rimski način, kratko ih popržite i istrljajte češnjakom. Zatim nasjeckajte rajčicu, stavite je u posudu i prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte sjeckani svježi bosiljak.
Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji pola sata kako bi sol izvukla sok iz rajčice. Nakon pola sata skupite sok koji je izašao iz rajčice i prelijte kruh pa prelijte kruh. U Napulju osim umaka od rajčice i mozzarelle dodaju i filete inćuna, nasjeckane masline te svježe mljeveni papar. Odličan dodatak su i kapari te mediteranski začini.
Bruschette sa slaninom, sirom i rajčicama
Sastojci: 7 žlica maslinova ulja, korijandar, origano i bosiljak, češanj češnjaka, mozzarella, 2 rajčice, 5 velikih šampinjona slanina, kruh
Priprema: U roštilj-tavi ili pećnici na dvije žlice ulja popržite kriške kruha pa ih istrljajte očišćenim češnjem češnjaka. Ispržite slaninu i izvadite je van. U istu tavu dodajte rajčicu, začine i kockice mozzarelle. Posebno propirjajte luk i gljive pa sve pomiješajte. Stavite nadjev na kruh, vratite na dvije minute u pećnicu i ukrasite omiljenim začinima.
Bruschette caprese
Sastojci: 8 kriški kruha, 200 g mozzarelle, 2 rajčice, češanj češnjaka, 4 žlica maslinova ulja, rikola, sol, papar, 2 limenke tune
Priprema: Narežite mozzarellu, rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i začinite s malo soli i papra. Na vrh bruschetta stavite tunjevinu u maslinovu ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.
Kapare i bosiljak
Zagrijte pećnicu na 190°C. U posudi zagrijte dvije žlice maslinova ulja, dodajte narezane paprike i pecite ih 12-15 min. Pospite šećerom, dodajte kapare i bosiljak te začinite solju i paprom. Kriške kruha istrljajte češnjakom i pospite maslinovim uljem pa ih pecite sedam do deset minuta.
Morski sendviči
Ispecite kriške kruha. Izmiješajte češnjak i maslinovo ulje te time premažite po jednu stranu svake kriške kruha. Izmiješajte narezane komade rajčica, sir, tunjevinu i peršin pa sve začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Bruschette poslažite na listove zelene salate i na svaku stavite po dvije žlice smjese.
Mediteranski nadjev
U zdjeli izmiješajte rajčice, bosiljak, ocat, šećer i žlicu ulja. Posolite i popaprite. Prepecite kruh u pećnici. Rasporedite pečeni kruh na tanjure, a zatim češnjakom premažite kriške kruha. Poprskajte ih preostalim maslinovim uljem. Na svaku krišku stavite po žlicu, dvije smjese od rajčica i bosiljka.
Vezane vijesti
-
Iako se mnogima pet do šest manjih obroka u danu čine kao ideal, nisu svi istog mišljenja i potreba. Nekome je dovoljno u danu pojesti samo tri velika obroka, ali se stručnjaci u zadnje vrijeme sve češće bave mišlju da bi se broj obroka u danu trebao ustabiliti na četiri.
-
-
-
Nažalost, tijekom radnog tjedna, većina nas ne može si priuštiti popodnevni spavanac. No, postoji nekoliko savjeta, koji bi ti mogli biti od koristi
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.