Lifestyle

Kreće vladavina kraljice voća

"Doručkom na travi" najavljen stađun od smokava!

"Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe" (Plinije Stariji )

Nedjeljno jutro na OPG-u Damjanić-Babac osvanulo je u znaku mladosti, zdravlja, ljepote i Edouarda Maneta!

Taman prije pljuska koji je potrajao ostatak dana, u prekrasnom ambijentu ovog već uvelike poznatog i proslavljenog OPG-a, prvenstveno zbog domaćeg pekmeza od svježih smokava, a uskoro i zbog još dvije šinjorine - Dunje i Maraške, uprizorio se photosession i mali performans dalmatinskog viđenja poznate Manetove slike „Doručak na travi".

Na OPG-u Sandre i Alena okupili smo se kako bi svi zajedno najavili kraljicu voća - smokvu čija kasnoljetna vladavina i službeno počinje od Velike Gospe, odnosno sredinom kolovoza.

Dalmatinsku verziju „Doručka na travi" predstavile su glumice zadarskog Kazališta lutaka Gabrijela Meštrović Maštruko, Vjera Vidov i Anđela Ćurković Petković, prijatelji Romeo i Toni Petešić, Ali Ardebili, i moja malenkost. Antonija Gospić pobrinula se prigodan nakit , a Zorana Vrčić za šminku

Zašto baš Manet?!

Glavna uloga za tu prigodu ipak je imalo njezino veličanstvo - smokva. Doručak u smokviku bio je koncipiran od namirnica od smokava (palačinke s marmeladom od smokava, smokvenjaci, smokovača, viški hib, svježe, tek ubrane smokve,...), i sve još dodatno "začinjeno" poezijom koju smo posvetile smokvi kao i pričama u čast smokve i njenih ogromnih nutritivnih vrijednosti za čovjekovo zdravlje....

"Doručak na travi" bio je zapravo poruka svim Zadranima i Zadrankama, zapravo svima kojima je stalo do vlastitog zdravlja i boljitka:

"Doručkom najavljujemo Festival smokava - Zadar 2015. koji se ove godine održava osmi put pod geslom „Mladost, zdravlje, ljepota" čime naglašavamo nutricionističku vrijednost ove stoljetne hraniteljice Dalmacije", rekla nam je Sandra Babac, idejni tvorac ovog finog i zdravog "Doručka".

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježih smokava iznosi 74 kcal / 310 kJ

Od minerala svježa smokva sadrži kalij (232 mg), kalcij (32 mg), magnezij (17 mg), fosfor (14 mg), mangan (0,1 mg), željezo (0,4 mg), selen (0,2 mg), bakar (0,07 mg) i cink (0,15 mg)

Od vitamina svježa smokva sadrži vitamine B kompleksa, vitamin E i K i malo vitamina C. U 100 g svježeg ploda smokve nalazi se 3 g vlakana, 31 mg fitosterola, beta-karotena 85 μg

"Već 8. godinu za redom organiziramo festival smokava s određenim motom, ove godine smo se odlučili na "Zdravlje, mladost, ljepota". Htjeli smo staviti naglasak na nutricionističke vrijednosti smokve i na neki način skrenuti pažnju na nju, i doslovno ljude zagnjaviti dok god im ne postane normalno i uobičajeno da kada pogledaju smokvu na stablu, da je uberu te da ona bude prvo što će pojesti prije službenog doručka."

Ono što je također važno i što je na neki način novitet nadolazećeg festivala smokava, a zahvaljujući Udruzi zadarskih ugostitelja, je da će svi restorani koji drže do sebe uključiti u svoj meni, odnosno ponudu, barem jedno od jela u kombinaciji sa smokvom. Pa ćemo u do kraja rujna u Zadru, na Poluotoku, imati tzv. Rutu od smokava... Neki od restorana će izložiti ta jela i na manifestaciji Gastro smokva koji će se održati 11. rujna, u sklopu Festivala.

"Od Velike Gospe smokve dolaze na rod, i traju do sredine ili kraja rujna, ovisi o sezoni. Ali obično se sve manifestacije koncentriraju na rujan što se tiče Festivala smokava. Tako će biti i ove godine", kaže Sandra.

Kako je ove godine naglasak na "Zdravlju, mladosti i ljepoti", u sklopu 8. Festivala smokava, među ostalim, održat će se i jedno vrlo zanimljivo predavanje poznatog nutricionista Nenada Bratkovića, najavila nam je Sandra Babac.

Program 8. Festivala smokava - od 07.09.2015 do 18.09.2015.

Od Velike Gospe do kraja sezone smokava (kraj rujna) ZADARSKA GASTRO RUTA OD SMOKAVA - ugostitelji s barem jednim jelom u kombinaciji sa smokvom ili njezinim prerađevinama

Ponedjeljak, 7.9. POZDRAV SUNCU I SMOKVAMA - dijeljenje (suhih) smokava PZ Mas-Vin

Utorak, 8.9. GKZD u 18 h predavanje - SMOKVA - magistra nutricionizma NENADA BRATKOVIĆA, sveučilišnOG magistra fitofarmacije i dijetoterapije

Četvrtak/petak, 10. i 11. 9. SAJAM SMOKAVA promotivna prodaja proizvoda od smokava, kod Trga pet bunara 9-13 h i 17-20 h

Petak 11.9. u 11 h GASTRO SMOKVA restoran Pet bunara

Subota, 12.9. DANI OTVORENIH VRATA - posjet smokviku

Utorak, 15.9. u 16 h DJEČJA RADIONICA, dječji odjel GKZD

Petak, 18.9. RADIONICA IZRADE SAPUNA od smokava SAPUNERIJE RUSTIkA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.