Izvor nutrijenata
Rajčica - izvor zdravlja na tanjuru
Rajčice su ukusno povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina te savršeno paše uz gotovo sva jela. U trgovinama ih možemo naći tijekom cijele godine, a uz malo truda možemo ih uzgojiti i kod kuće. Osim što su slatke, sočne i ukusne, one kriju i brojne koristi za tvoje zdravlje!
Jedno serviranje crvene, zrele, sirove rajčice (150 grama) idealan je izvor vitamina A, C, K, folne kiseline i kalija, a osim toga imaju vrlo malo masnoća, kolesterola i kalorija.
Rajčice također imaju tijamin, nijacin, vitamin B6, magnezij, fosfor i bakar - sve nutrijente potrebne za dobro zdravlje. Tu je i protein (oko 2 grama u jednom serviranju), te visok udio vode koji nam pomaže da se brzo zasitimo bez da unesemo puno kalorija. Jedući puno voća i povrća, uključujući rajčice, zaštitit ćeš se od visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, srčanih udara i srčanih bolesti.
Lijepa koža
Rajčice čine tvoju kožu besprijekornom. Beta karoten, koji možemo naći u mrkvama i batatu, pomaže kod zaštite od sunca. Likopen iz rajčice čini kožu manje osjetljivom na štetne UV zrake.
Snažne kosti
Vitamin K i kalcij liječe kosti, a likopen ih jača, pa je rajčica odličan borac protiv osteoporoze.
Borba protiv tumora
Rajčice su prirodni borac protiv tumora. Likopen može smanjiti rizik od nekih vrsta tumora, uključujući tumor prostate, vrata maternice, usta, ždrijela, grla, jednjaka, trbuha, crijeva, prostate i jajnika. Antioksidanti u rajčici (vitamin A i C) bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica.
Krvni šećer
Rajčice su dobar izvor kroma te tako reguliraju razinu šećera u krvi.
Oči i kosa
Vitamin A pomaže pri poboljšanju vida te sprječava noćnu sljepoću. Osim toga, taj isti vitamin čini kosu snažnijom i sjajnijom!
Sprječava bubrežne i žučne kamence
Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu rajčice bez sjemenki imaju manju mogućnost dobivanja žučnih i bubrežnih kamenaca.
Kronična bol
Ako patiš od slabe do umjerene boli (kao kod artritisa ili boli u leđima), rajčice će ti pomoći da ublažiš tegobe.
Mršavljenje
U dijetu uključi što više rajčica i primijetit ćeš napredak pri gubitku kilograma. One sadrže puno vode i vlakana, zasitne su i nemaju puno kalorija.
Kako jesti što više rajčica:
- narezane rajčice stavi u sendviče
- nareži ih i stavi u salatu
- napravi umak za tjesteninu
- pij sokove od rajčice ili ih dodaj u povrtni smoothie
- za doručak napravi kajganu s rajčicama
- nareži ih i pojedi za međuobrok
- dodaj ih u juhu ili gulaš
Vezane vijesti
-
Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama.
-
Četiri države zapadnog Balkana u ponedjeljak su poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.
-
Zaleđivanjem povrća očuvat ćeš nutrijente, a proizvodu produžiti rok trajanja
-
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.