Svjetski dan jabuka
Promocija jabuka na Narodnom trgu uz Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića
Danas su na Narodnom trgu, u Zadru učenici trećeg razreda, smjera tehničar nuticionist, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar, zajedno s profesorima tradicionalno obilježili Svjetski dan jabuka.
Oni su predstavili svoje proizvode od jabuka: sušene jabuke - čips od jabuka, muffine s jabukama, energetske pločice s jabukama, štrudle od jabuka i sirove jabuke.
Ovom akcijom učenici su potaknuli građane da povećaju zastupljenost jabuke u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog njezine iznimne nutritivne vrijednosti i blagotvornog utjecaja na zdravlje čovjeka.
Uz nutricioniste na štandu su se predstavili i cvječari koji su napravili cvjetne aranžmane sa temom jabuke.
Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je za ovu priliku doniralo školi 30 kilograma jabuka. Sveučilište uzgaja jabuke i vinovu lozu na poljoprivrednom dobru Baštica, te primjenjuje sve metode za sustav integrirane proizvodnje. Sustav integrirane proizvodnje se provodi pod nadzorom stručnih osoba i predavača, te je poljoprivredno dobro ujedno i poligon za edukaciju studenata.
Korištenje agrotehničkih i pomotehničkih mjera, te planirano provođenje zaštite i uzdržavanja tla u ovakvoj proizvodnji daje rezultate u optimalnim prinosima i visokokvalitetnim plodovima koji su vrijedna i zdrava namirnica u ljudskoj prehrani, čime se garantira nutritivna vrijednost u bogatom sadržaju vitamina, minerala, enzima, organskih kiselina, voćnih šećera te drugih važnih mikronutrijenata koji imaju antioksidativne i druge blagotvorne učinke na zdravlje.
Ovakvim načinima proizvodnje u kojima se upravlja biološkim potencijalom pojedine sorte, te se u sustavu vrednuju i planiraju ekološki aspekti u potpunosti se proizvode zdravi plodovi gdje se može potvrditi kvaliteta ploda bez ikakvog prisustva rezidua .
Uz učenike na štandu su davale okvirne smjernice za prehranu i profesorice prehrambene grupe predmeta. Cilj učenika, smjera tehničar nutricionist je poticati svjesnost građana o važnosti unosa jabuke i njene zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
Čovjek je ključ uspjeha u turizmu - poruka je akcije "Nasmiješeno sunce" kojom su nagrađeni najuspješniji u ostvarenju protekle turističke sezone.
-
Iz zadarskog rodilišta stiže jedna lijepa vijest; zaključno s jučerašnjim danom brojimo ukupno 1.403 rođene bebe i sasvim ćemo sigurno do konca godine nadmašiti brojku od 1.421 djeteta koliko je rođeno u 2023.
-
Hepatolozi vjeruju da ne postoji "zdrav" alkohol, ali odabir sigurnijih pića s njihovog popisa može vam pomoći da svom organizmu nanesete najmanju moguću štetu.
-
Događanja u Gradskoj knjižnici Zadar u tjednu od 16. do 21. prosinca.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.