Lifestyle

Svjetski dan jabuka

Promocija jabuka na Narodnom trgu uz Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića

Promocija jabuka na Narodnom trgu uz Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića

Danas su na Narodnom trgu, u Zadru učenici trećeg razreda, smjera  tehničar nuticionist, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar, zajedno s profesorima tradicionalno obilježili Svjetski dan jabuka.

 

Oni su predstavili svoje proizvode od jabuka: sušene jabuke - čips od jabuka, muffine s jabukama, energetske pločice s jabukama, štrudle od jabuka  i sirove jabuke.

Ovom akcijom učenici su potaknuli građane da povećaju zastupljenost jabuke u svojoj svakodnevnoj prehrani zbog njezine iznimne nutritivne vrijednosti i blagotvornog utjecaja na zdravlje čovjeka.

Uz nutricioniste na štandu su se predstavili i  cvječari koji su napravili cvjetne aranžmane sa temom jabuke.

 Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu je za ovu priliku doniralo školi 30 kilograma jabuka. Sveučilište uzgaja jabuke i vinovu lozu na poljoprivrednom dobru Baštica, te primjenjuje sve metode za sustav integrirane proizvodnje. Sustav integrirane proizvodnje se provodi pod nadzorom stručnih osoba i predavača, te je poljoprivredno dobro ujedno i poligon za edukaciju studenata.

Korištenje agrotehničkih i pomotehničkih mjera, te planirano provođenje zaštite i uzdržavanja tla u ovakvoj proizvodnji daje rezultate u optimalnim prinosima i visokokvalitetnim plodovima koji su vrijedna i zdrava  namirnica u ljudskoj prehrani, čime se garantira nutritivna vrijednost u bogatom sadržaju vitamina, minerala, enzima, organskih kiselina, voćnih šećera te drugih važnih mikronutrijenata koji imaju antioksidativne i druge blagotvorne učinke na  zdravlje.

Ovakvim načinima proizvodnje u kojima se upravlja  biološkim potencijalom pojedine sorte, te se u sustavu vrednuju i planiraju ekološki aspekti  u potpunosti se proizvode zdravi plodovi gdje se može potvrditi kvaliteta ploda bez ikakvog prisustva rezidua .

Uz učenike na štandu su davale okvirne smjernice za prehranu i profesorice prehrambene grupe predmeta. Cilj učenika, smjera tehničar nutricionist je poticati  svjesnost građana o važnosti unosa jabuke i njene zastupljenosti u svakodnevnoj prehrani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.