Zašto je u receptima važno kakva je temperatura maslaca
Sigurno znate da će maslac gotovo uvijek biti nezamjenjiva namirnica za ukusne slastice i nije isto ako primjerice umjesto njega koristimo margarin ili ulje, a evo kako ga je zato najbolje koristiti.
Sočnost i dobar okus često su glavni razlozi zašto je maslac glavni
sastojak u receptima za fine slastice, ali postoji još nekoliko važnih
stavki.
U receptima za kolače, kekse ili pak muffine maslac je jako
važan jer je za proteine i škrob poput kakvog finog kaputa koji ih
oblaže i štiti pa zato na kraju budu prhki, a opet sočni i slasni.
Također, u takvim receptima šećer se miješa s maslacem prije nego ih se
stavi u sve ostale sastojke. I za to postoji jako dobar razlog. Kada se
šećer počinje miješati s maslacem, na neki ga način reže i potiskuje
zračne mjehuriće u smjesu zbog čega su na kraju slastice mekane i
prozračne, a ne teške i stisnute.
Zašto je toliko važno kakva je temperatura maslaca?
Baš kao što se preporučuje da jaja budu na sobnoj temperaturi prije no
što počnete raditi bilo koju slasticu, isto vrijedi i za maslac u
najvećem broju slučajeva. Ako je maslac na sobnoj temperaturi, neće se
lomiti dok ga miješate pa će masnoća učinit svoje i slastica na kraju
biti sočna, mekana i lagana.
Kako znati je li maslac dovoljno omekšao
Ne smije izgubiti prvi oblik u kojem ste ga izvadili iz hladnjaka.
Također, ako stavite prst na njega, mora ostati jasan otisak i maslac
zapravo i dalje treba biti hladan na dodir.
Obično mu je potrebno pola sata do sat vremena da se otopi na sobnoj
temperaturi, a ako ste zaboravili izvaditi ga iz hladnjaka, maslac
narežite na nekoliko manjih komada ii ga polako naribajte na veće rupice
ribeža.
Hladan maslac
On je idealan ako radite prhko ili lisnato tijesto. Imate i primjerice
hladan maslac kod izrade lisnatog tijesta, tijekom pečenja zahvaljujući
maslacu stvorit će se oni lijepi slojevi i slastica se raširiti. Kako se
topi, maslac stvara paru i diže slojeve u visinu i širinu.
Inače, maslac se mora čuvati u hladnjaku, a da slučajno ne upije miris
druge hrane poput ribe, dobro je čuvati ga u posebnom pretincu.
Vezane vijesti
-
Istraživači su zabilježili najhladniju temperaturu na Zemljinoj površini koja je iznosila -98,6 stupnjeva Celzijusa na Antarktici.
-
Ovo neobično povrće potječe iz sjeverne Europe i do prije 500 godina nije bilo poznato, a u SAD je dospjelo tek u 19. stoljeću.
-
Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu
-
Izdvojeno
-
Rentlio, zadarska hospitality-tech tvrtka specijalizirana za razvoj tehnoloških rješenja u turizmu koja broji četrdeset zaposlenika, odnijela je čak četiri prestižne nagrade na dodjeli priznanja za najbolje poslodavce u Hrvatskoj.
-
10. prosinca 2024. godine održana je 27. sjednica Vijeća Grada Nina s 24 točke dnevnog reda.
-
Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera. Riječ je o revijalnoj utakmici "Tešta da ih ništa ne košta", koja će se održati ove nedjelje, 15. prosinca s početkom u 17 sati u legendarnim Jazinama
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.