Lifestyle

Woman On Wine (WOW)

WOW večer zinfandela u Restoranu Kornat 28. studenog

WOW večer zinfandela u Restoranu Kornat 28. studenog

Woman On Wine (WOW) Hrvatska poziva svoje članice ali sve zainteresirane u subotu, 28. studenog 2015. s početkom u 19.30 sati u poznati zadarski restoran Kornat  na WOW večer zinfandela.

Menu

Marinirana hobotnica s pjenicom od škampa u bujonu od špinata s carpacciom od celera & Pošip Punta Skala Kraljevski vinogradi 2014

Goveđi file mariniran u korijandru i naranči s kremom od plavog sira, želatina redukcije šipka & zinfandel zadarski: Crljenak Kraljevski vinogradi 2013

Odležani jelenji biftek u medu i kakau s umakom od vrganja, pire od kestena i naranče & zinfandel pelješko-američki: Zinfandel Benmosche 2012

Zečetina s domaćim raviolom punjenim pačjom jetrom i suhim smokvama u redukciji tartufa i crljenka & zinfandel trogirsko-kaštelanski: Zinfandel/Crljenak Kairos 2011

Čokoladni tartuf & Tragurion Cuvee Kairos 2011                        

Prijave/rezervacije izravno na telefon restorana Kornat:

Restoran Kornat: 023 254 501

Na večeri će se predstaviti tri posebna i drukčija zinfandela (tribidraga, pribidraga ili crljenka) s tri hrvatska terroira:

- Crljenak Kraljevski vinogradi iz zadarskog kraja,
- Zinfandel/crljenak trogirskoga kraja Kairos, WOW članice Inge Jelavić,
- Zinfandel Benmosché s Pelješca, WOW članice Marije Mrgudić. 

Cijena večere je 300 kn, a za WOW-ice je WOW cijena: 230 kn 

Priča O zinfandelu

Zinfandel jest autohtona hrvatska sorta pod nazivima crljenak, tribidrag, pribidrag...

Radi se o vrlo zahvalnoj sorti iz koje nastaju vina širokog raspona, od laganih voćnih, pjenušavih, pa do snažnih začinjenih crvenih vina sa visokim postotkom alkohola te visokim postotkom tanina. 

Ono što je posebno u priči oko Zinfandela jest njegovo porijeklo. U sjevernu Ameriku stigao je početkom 19 stoljeća iz tadašnje Habsburške monarhije. Sa vremenom je postao vrlo popularan a u 20 stoljeću u SAD-u su ga proglasili autohtonom kalifornijskom sortom jer ga tada nisu povezivali niti sa jednom poznatom vinskom sortom.

Međutim krajem 20 stoljeća prvo je uočena velika sličnost okusa Zinfandela i talijanskog vina sorte Primitivo. Znanstvenim metodama dokazano je da se radi o istoj vinskoj sorti. No tu priči nije kraj. U Europi su već ranije postojala neka mišljenja da talijanska sorta Primitivo zapravo potječe od našeg Plavca Malog tako da su se istraživanja oko porijekla Zinfandela prebacila na Dalmatinsku obalu.

Za istraživanja je posebno zaslužan Mike Grgich, poznati američki vinar rođen u Hrvatskoj, koji je i oformio znanstveni tim koji je 1991 sa područja Dalmacije sakupio preko 150 različitih primjeraka Plavca Malog.

Godine 1998. nakon opsežnih istraživanja ustvrđeno je da Zinfandel i Primitivo ne potječu od Plavca Malog a 2000.g otkriveno je da je Plavac Mali nastao križanjem sorata Zinfandel/Primitivo i stare sorte Dobričić sa otoka Šolte.

I kada se mislilo da je čitava priča oko porijekla Zinfandela raspetljana, 2001.godine je u vinogradu Ivice Radunića u Kaštel Novom pronađeno je devet trsova vinove loze vrlo slične Zinfandelu.

Radilo se Crljenku Kaštelanskom, vinskoj sorti koja je uslijed epidemije phylloxere krajem 19 stoljeća gotovo istrijebila ovu vinsku sortu. Kasnijim nalazima potvrđeno je konačno da su i Zinfanadel i Primitivo zapravo sorta Crljenak Kaštelanski a da je Plavac Mali nastao križanjem Crljenka Kaštelanskog i Dobričića.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.