Lifestyle

jeste znali?

Majstorska cesta preko velebitskog prijevoja Mali Alan među 10 najboljih europskih avanturističkih cesta

Majstorska cesta preko velebitskog prijevoja Mali Alan među 10 najboljih europskih avanturističkih cesta
Motorcycle Diaries

Specijalizirana motociklistička stranica Motorcycle Diaries nedavno je dala preporuku svojim čitateljima u kojima navodi 10 najboljih avanturističkih cesta u Europi. U uglednom društvu našla se i 41 km duga Majstorska cesta preko velebitskog prijelaza Mali Alan.

Motorcycle Diaries velebitsku Majstorsku cestu stavlja uz bok recimo avanturističkim cestama kao što su francuske Combe Laval, Col Du Parpaillon i Col De L'Aubisque, glavnoj cesti preko preko Etne na Siciliji, španjolskom Bardenasu, grčkoj Route 38 koja povezuje Lamiu i Agrino, norveškOJ Grotli Rv258 itd.

Znate li: Kad je i zašto izgrađena Majstorska cesta?

Kako bi se skratio put do Dalmacije, 1819. godine odlučeno je da se izgradi transvelebitska prometnica na relaciji Sv. Rok - Mali Alan – Obrovac. Na toj cesti počela je i samostalna djelatnost poznatoga graditelja planinskih cesta, graničarskog satnika, kasnijeg majora, Josipa Kajetana Knežića.

Od godine 1825. do 1827. gradila se 24 km duga dionica od Obrovca preko Podpraga, Praga i Kraljičinih vrata do Malog Alana, gdje je završavala tadašnja dalmatinska granica. Nakon toga je počela izgradnja 17 km duge ličke dionice od Malog Alana do Sv. Roka, gdje se kod tzv. Stare pošte spajala sa trasom Dalmatinske ceste.

Gradnja te 41 km duge prometnice potpuno je završena 1832. godine kada je svečano puštena u promet pod nazivom Majstorska cesta. Naime, način na koji je Knežić proveo trasu po strmoj velebitskoj padini s brojnim serpentinama između klisura i kukova u to je vrijeme predstavljao veliki napredak u cestogradnji.

Maksimalni nagib ceste iznosio je do 5,5% što je u skladu i sa suvremenim propisima za gradnju prometnica. Po toj novoj velebitskoj transverzali, osim trgovačkog, od početka se odvijao i poštanski promet između Beča i Zadra.

Ministarstvo kulture je u prosincu 2007.godine donijelo Rješenje kojim se utvrđuje da  povijesna cesta Sv. Rok –Mali Alan-Obrovac (Majstorska cesta) ima svojstvo kulturnog dobra vezano uz Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.


Reci što misliš!